Χάλκη

Ο μικρός παράδεισος του Αρχιπελάγους

 

Γενικές πληροφορίες

logo.png

Η Χάλκη είναι ελληνικό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων[1] με 478 κατοίκους (απογραφή 2011)[2]. Βρίσκεται 5 μίλια δυτικά από το ακρωτήριο Αρμενιστής της Ρόδου, ΝΑ. της Τήλου στο ΒΑ. Καρπάθιο πέλαγος. Η επιφάνεια του νησιού είναι 28 τ.χλμ. με ανάπτυγμα ακτής 34 χιλιομέτρων. Για την προέλευση της ονομασίας του νησιού υπάρχουν δύο εκδοχές: ονομάστηκε έτσι είτε από τα ορυχεία και τα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού που υπήρχαν στο νησί κατά την αρχαιότητα, είτε από τη φοινικική λέξη "κάρκι" ή "κάλχι" που σημαίνει "πορφύρα", το όστρακο που υπήρχε άφθονο στις ακτές του νησιού τότε και το οποίο εμπορεύονταν οι Φοίνικες[1], εκδοχή που είναι και η πιθανότερη Η Χάλκη έχει ανακηρυχθεί "Διεθνές κέντρο ειρήνης και φιλίας νέων"[3] και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νησί να το επισκέπτεται μεγάλος αριθμός νέων.Τα τελευταία χρόνια όμως είναι μεγαλύτερος ο αριθμός από επισκέπτες της τρίτης ηλικίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ...

 

Αξιοθέατα

 • Νημποριό

  Νημποριό ή Εμποριό είναι το λιμάνι καθώς και η πρωτεύουσα της Χάλκης και είναι σήμερα η μόνη κατοικημένη περιοχή στο νησί.

 • Το Κάστρο των Ιπποτών

  Το κάστρο των Ιπποτών κυριαρχεί στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, στην κορυφή του λόφου του Αγίου Νικολάου, χτισμένο πάνω στα θεμέλια ενός παλαιότερου πιθανόν Ελληνιστικού τείχους. Ιδρύθηκε από τους ιππότες της τάξης του Αγίου Ιωάννη, στα μέσα του 14ου αιώνα και διήρκησε μέχρι να παραδοθεί στους Οθωμανούς το 1522, μετά την πτώση της Ρόδου.

 • Πύργος Ρολογιού

  Ο Πύργος Ρολογιού Χάλκης βρίσκεται στο όμορφο οικισμό Νημποριό. Ο πύργος του ρολογιού διακρίνεται για την αξιοσημείωτη αρχιτεκτονική του. Χτίστηκε από τις δωρεές της ομογενής κοινότητας Χάλκης.

 • Ανεμόμυλοι

  Οι Ανεμόμυλοι της Χάλκης είναι το ορόσημο του νησιού που  στέκουν στην κορυφή του λόφου πάνω από το Νημποριό. Παλαιότερα, οι ανεμόμυλοι  λειτουργούσαν από τον άνεμο, όπως άλλωστε και στα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας, όπου φημίζονται για τους έντονους ανέμους τους.

 • Μονή του Αγίου Ιωάννη

  Η Μονή του Αγίου Ιωάννη  του Αλάργα είναι ένα όμορφο μοναστήρι που βρίσκεται σε μία από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της δυτικής πλευράς της Χάλκης. Το μοναστήρι προσφέρει πανοραμική θέα στις γύρω περιοχές. Είναι δυνατό να μείνετε μια μέρα σε μια από τα κελιά του μοναστηριού ύστερα από συνεννόηση  με την εκκλησιαστική επιτροπή. Η μεγαλύτερη παραδοσιακή γιορτή του νησιού πραγματοποιείται στο μοναστήρι στις 28 Αυγούστου

 • Σπήλαια Χάλκης

  Η βραχώδης Χάλκη διαθέτει αρκετά σπήλαια, όπως αυτό στην θέση Κελιά με τις αγιογραφίες στα βράχια και το Καμένο σπήλαιο.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

NAME / JOB / TITLE

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Λάβετε τις τελευταίες ενημερώσεις
από τις δράσεις μας

Ιωάννης Παππάς

Βουλευτής
Δωδεκαννήσου ΝΔ

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

© 2020 Ιωάννης Παππάς

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμού δικαιώματος

Ρόδος

Ιερού Λόχου 14,

2241601447

Κως

Ελευθ. Βενιζέλου 18

       2242020098

Αθήνα

Βουλής 4, γραφείο104

2103241512