Κάλυμνος

 

Γενικές πληροφορίες

kalymnos-logo.gif

Η Κάλυμνος βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και την Λέρο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πέλαγος και υπάγεται στο νομό Δωδεκανήσου. Η έκταση της είναι 111,14 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί το τέταρτο σε έκταση νησί του νομού Δωδεκανήσου. Το όνομα του νησιού αρχικά ήταν Κάλυνδα στη συνεχεία Κάλυμνα και τελικά Κάλυμνος. Επίσης είναι γνωστή και ως το νησί των Σφουγγαράδων λόγω της ιδιαίτερης ενασχόλησης των κατοίκων με την σπογγαλιεία. Πρωτεύουσα της Καλύμνου είναι η Ποθιά. Η Χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατοικημένη περιοχή της Καλύμνου και παλαιότερη πρωτεύουσα του νησιού.

Μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Κάλυμνος παρέμεινε η μοναδική ελληνική σπογγαλιευτική δύναμη, με εξαγωγές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της θεωρείται και ένας διεθνώς αναγνωρισμένος προορισμός εναλλακτικών διακοπών, ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της αναρρίχησης, της κατάδυσης, της ορεινής πεζοπορίας και της σπηλαιολογίας!

Περισσότερες πληροφορίες εδώ...

 

Αξιοθέατα

 • Αρχαιολογικό Μουσείο

  Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου βρίσκεται στη συνοικία της Αγίας Τριάδας στην Πόθια. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου ξετυλίγεται κατά θεματικές ενότητες η ιστορική

  και πολιτιστική πορεία του τόπου από τους προϊστορικούς έως και τους Μεταβυζαντινούς χρόνους, μέσα από την παρουσίαση ενός μεγάλου αριθμού από χάλκινα και μαρμάρινα γλυπτά, πήλινα αγγεία, ειδώλια, εργαλεία, νομίσματα, λατρευτικά αντικείμενα, μικροτεχνήματα και όπλα.

 • Μουσείο θαλασσίων ευρημάτων

  Βρίσκεται στον παραθαλάσσιο οικισμό Βλυχάδια. Πρόκειται για ιδιωτικό Μουσείο, όπου παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με το επάγγελμα της σπογγαλιείας, μεγάλη ποικιλία φυτών και

  ζώων από το θαλάσσιο βασίλειο και πλήθος αμφορέων και άλλων αντικειμένων από αρχαία ναυάγια. Τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από χιλιάδες καταδύσεις στις θάλασσες της γης, περιλαμβάνουν σχεδόν ότι μπορεί κανείς να συναντήσει στο βυθό. Μέρος του μουσείου είναι αφιερωμένο στο επάγγελμα της σπογγαλιείας και περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία και τα σκάφανδρα που χρησιμοποιήθηκαν από τους δύτες από το 1872 μέχρι σήμερα. Σε μια πτέρυγα εκτίθενται ευρήματα του Α' και Β παγκοσμίου πολέμου όπως τορπίλες, κομμάτια από αεροπλάνα κτλ. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο φυλάσσονται αμφορείς του 6ου, 4ου, 3ου και 2ου π.Χ. αιώνα. Επίσης υπάρχει μια συλλογή από 2000 περίπου φωτογραφίες σχετικές με την ιστορία και την παράδοση των σφουγγαράδων.

 • Ιερό Του Δηλίου Απόλλωνα

  Το Ιερό του Δηλίου Απόλλωνα υπήρξε το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της Καλύμνου κατά την αρχαιότητα. Στην περιοχή υπήρχαν λατρευτικά και πολιτικά κτίρια, όπως ναοί του Απόλλωνα και του Ασκληπιού, θέατρο, βουλευτήριο, γυμνάσιο (γυμναστήριο), επιγραφές, αφιερώματα, αγάλματα θεών και ανδριάντες θνητών τα οποία ανεγέρθηκαν μεταξύ του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ. Μεγάλο πλήθος ευρημάτων όπως ειδώλια, επιγραφές, βάσεις αγαλμάτων κ.ά, αποδεικνύουν λατρευτική χρήση του χώρου ξεκινάει από τις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ. και φθάνει ως την Παλαιοχριστιανική εποχή, όπου καταστράφηκε. Σήμερα, στον ίδιο χώρο μπορεί να δει κανείς μόνο τις δυο μεγάλες χριστιανικές εκκλησίες, του Χριστού της Ιερουσαλήμ και της Αγίας Σοφίας, οι οποίες ανεγέρθηκαν τον 5ο και τον 6ο αιώνα αντίστοιχα. Το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα βρίσκεται ανάμεσα στο Χωριό και τον Πάνορμο.

 • Κάστρο της Χώρας

  Το Κάστρο της Χώρας βρίσκεται στα βορειοανατολικά του οικισμού Χώρα και κτίστηκε  τον 11ο μ.Χ. αιώνα και επισκευάστηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες στα τέλη του 15ου αιώνα.

  Έως τις αρχές του 18ου αιώνα το Κάστρο της Χώρας αποτελούσε οικιστικό κέντρο της Καλύμνου. Μέσα στο Κάστρο της Χώρας σώζονται δέκα εκκλησιές που στο εσωτερικό τους διατηρούνται τοιχογραφίες του τέλους του 15ου – αρχές 16ου αιώνα.

 • Ναυτικό - Λαογραφικό Μουσείο

  Στο Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ναυτική παράδοση του νησιού και την ιστορία και τις μεθόδους της σπογγαλιείας.

  Επίσης εκτίθενται και αντικείμενα από ναυάγια αρχαίων πλοίων. Στο ίδιο κτήριο λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο με δείγματα του λαϊκού πολιτισμού της Καλύμνου. Το Ναυτικό Μουσείο Καλύμνου , στην ουσία είναι το μοναδικό σπογγαλιευτικό μουσείο, στο είδος του στην Ελλάδα. Σε αυτό μπορεί κανείς να παρακολουθήσει όλη την εξέλιξη και την πρόοδο των καταδυτικών μεθόδων αλλά και να δει διάφορα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην σπογγαλιεία και την επεξεργασία σπόγγων. Επίσης θα δείτε και διάφορες φωτογραφίες και έγγραφα σχετικά με τη σπογγαλιεία.

 • Άγιος Σάββας

  Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Σάββα ‘του θαυματουργού’, βρίσκεται ακριβώς πάνω απ’ το λιμάνι της Πόθιας και κοσμείται με αγιογραφίες ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και ποιοτικής αξίας. Μέσα στο ναό φυλάσσεται ευλαβικά  η Κάρα του Αγίου Σάββα, την οποία μπορούν να προσκυνήσουν οι πιστοί και οι επισκέπτες.

  Ο Ναός έχει κτιστεί σε σημείο μεγάλης ομορφιάς, απ’ όπου υπάρχει απρόσκοπτη θέα στην κοιλάδα της Πόθιας αλλά και στη θαλάσσια περιοχή προς την Ανατολή. Το εξωτερικό  περιβάλλον, σε συνδυασμό με την ηρεμία της Μονής, δημιουργούν έναν προαύλιο χώρο μοναδικής ομορφιάς και γαλήνης.

 • Αναρρίχηση στην Κάλυμνο

  Η Κάλυμνος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για αναρρίχηση παγκοσμίως. Όλα ξεκίνησαν όταν ένα διάσημο ζευγάρι Ιταλών αναρριχητών επισκέφτηκαν το νησί και είδαν τις τεράστιες δυνατότητες του νησιού σε ό,τι αφορά την αναρρίχηση. Το ζευγάρι επισκέφτηκε ξανά το νησί και στη δεκαετία του ‘90 βοήθησε ώστε να οργανωθούν και να ανοιχθούν διαδρομές κυρίως στη βόρεια πλευρά του νησιού. Από τότε η εισροή αναρριχητών είναι μεγάλη. Στις διαδρομές έχουν δοθεί ονόματα από την Ελληνική Μυθολογία (Οδύσσεια, Μούσες). Η ποικιλία των περίπου 550 διαδρομών, προσφέρει άπειρες δυνατότητες αθλητικής αναρρίχησης με μοναδικές τεχνικές κινήσεις για υψηλές συγκινήσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

NAME / JOB / TITLE

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Λάβετε τις τελευταίες ενημερώσεις
από τις δράσεις μας

Ιωάννης Παππάς

Βουλευτής
Δωδεκαννήσου ΝΔ

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

© 2020 Ιωάννης Παππάς

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμού δικαιώματος

Ρόδος

Ιερού Λόχου 14,

2241601447

Κως

Ελευθ. Βενιζέλου 18

       2242020098

Αθήνα

Βουλής 4, γραφείο104

2103241512