Κάρπαθος

 

Γενικές πληροφορίες

κατάλογος.jpg

Η Κάρπαθος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του Νομού Δωδεκανήσου μεταξύ Ρόδου και Κρήτης και είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του Νομού.

Η έκταση της, μαζί με τις γύρω νησίδες, είναι 324,7 τ.χλμ. Στο βόρειο άκρο του νησιού υπάρχει η νησίδα Σαρία που έχει έκταση 21 τ.χλμ και χωρίζεται από την Κάρπαθο με ένα στενό πλάτους μόνο 100 μέτρων.

Βρίσκεται ανάμεσα στη Κρήτη και Ρόδο, στο Καρπάθιο πέλαγος, που πήρε το όνομά του απ’ αυτήν από την αρχαιότητα ακόμα. Απέχει 72 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο και 242 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά.

Η Κάρπαθος ανήκει στη νησιωτική περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και κατέχει σημαντική στρατηγική σημασία λόγω θέσης, ευρισκόμενο στο νοτιότερο άκρο του Νομού Δωδεκανήσου. Αποτελεί την έδρα και το κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου – Κάσου, αφού φιλοξενεί το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών, και σχεδόν το σύνολο της εμπορικής δραστηριότητας της περιφερειακής ενότητας.

Η γεωγραφική θέση του νησιού είναι σημαντική, διότι αποτελεί βασικό κρίκο της νησιώτικης γέφυρας που ενώνει την Κρήτη με τη Μικρασία και με τη μακρόστενη κορμοστασιά της δεσπόζει στις νοτιοανατολικές πύλες του Αιγαίου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ...

 

Αξιοθέατα

 • Πηγάδια Καρπάθου

  Τα Πηγάδια αποτελούν την πρωτεύουσα όπως και το κυριότερο λιμάνι του νησιού. Βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και ταυτίζονται με τη χωροθέτηση της αρχαίας πόλης του Ποσειδίου. Μάλιστα εάν κάποιος προσεγγίσει την κορυφή του λόφου θα είναι σε θέση να παρατηρήσει τα σωζόμενα τμήματα της αρχαίας ακρόπολης και των Κυκλώπειων τειχών που την προστάτευαν.

 • Απέρι Καρπάθου

  Το Απέρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Καρπάθου. Μέχρι το 1892 αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού ενώ μέχρι σήμερα συνεχίζει να φιλοξενεί την έδρα της Μητρόπολης. Απέχει 8 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρπάθου και βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Χαμάλη στην κορυφή του οποίου ο επισκέπτης μπορεί να δει να απομεινάρια του βενετσιάνικου κάστρου που προστάτευε τους κατοίκους από πειρατικές επιδρομές.

 • Όλυμπος Καρπάθου

  Η επίσκεψη στο χωριό Όλυμπος ή Έλυμπος, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελεί μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Εδώ ο αδηφάγος χρόνος δεν άγγιξε τίποτα. Αιώνες τώρα έχει σεβαστεί αυτή την απίστευτη ομορφιά του τόπου και τα ανεπανάληπτα δημιουργήματα της νησιώτικης αρχιτεκτονικής, που έχουν μετατρέψει το χωριό σε ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο.

  Η Όλυμπος βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού. Το χωριό είναι κτισμένο σε μια ορεινή και απομακρυσμένη τοποθεσία. Έτσι, λόγω της γεωγραφικής του θέσης και της απομόνωσής του από τα υπόλοιπα χωριά του νησιού, οι κάτοικοι της Ολύμπου διατήρησαν ανόθευτη, τόσο τη φυσιογνωμία του χωριού τους, όσο και τις παραδόσεις τους.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και σήμερα, οι περισσότεροι από τους κατοίκους ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες τους και μιλάνε την τοπική τους διάλεκτο – αρκετά δυσνόητη για τους επισκέπτες της περιοχής – η οποία διατηρεί πολλά δωρικά στοιχεία.

 • Νήσος Σαρία

  Η Σαρία είναι μια νησίδα του Αιγαίου που περιβρέχεται από το Καρπάθιο πέλαγος.

  Ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκεται απέναντι ακριβώς από τη βόρεια άκρη της Καρπάθου.

  Έχει έκταση 20,4 τ.χλμ. και υψόμετρο 631 μ. (2.067 πόδια). Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στον υφιστάμενο οικισμό στο βόρειο τμήμα της νησίδας (Κάτω (Γ)η), Άργος, κατοικούν 45 άνθρωποι, εκ των οποίων 22 επιστήμονες που κάνουν έρευνες για τη μεσογειακή φώκια, όπως οι ίδιοι δήλωσαν.

  Η συντομότερη προσέγγιση στο Άργος γίνεται από την θάλασσα και πιο συγκεκριμένα, από την παραλία των Παλατιών, μέσω του φαραγγιού του ποταμού του Έντη.

 • Λαογραφικό και Αρχαιολογικό Μουσείο Αρκάσας

  Το Λαογραφικό και Αρχαιολογικό μουσείο Αρκάσας βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και μπορείτε να δείτε ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της Αρκεσίας αλλά και από την εκκλησία της Αγίας Αναστασίας, η οποία ήταν χτισμένη στο σημείο που σήμερα βρίσκεται ο ναός της Αγίας Σοφίας.

 • Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου

  Ο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, τα Πηγάδια, και άρχισε να λειτουργεί από το 2005 με τη συνεργασία των δύο τοπικών Εφορειών Αρχαιοτήτων (ΚΒ΄ ΕΠΚΑ-4η ΕΒΑ) στο πλαίσιο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

  Στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του Eπαρχείου, κτηριακό συγκρότημα της περιόδου της Ιταλοκρατίας.

  Πρόκειται για διαχρονικό μουσείο και περιλαμβάνει εκθέματα από τους προϊστορικούς χρόνους ως τους μεταβυζαντινούς.

 • Ακρόπολη Αρκάσας

  Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρκάσας, ένας από τους τέσσερις δήμους των κλασικών και μετέπειτα χρόνων, αποτελείται από την Ακρόπολη του Παλαιοκάστρου με εμφανή κατάλοιπα οχύρωσης των αρχαϊκών χρόνων και με πύργους της κλασικής και ελληνιστικής εποχής. Διατηρούνται επίσης κατάλοιπα κτηρίων και δεξαμενών σε καλή κατάσταση.

 • Υπαίθριο Αγροτικό Μουσείο Πυλών

  Ένα πρωτότυπο, υπαίθριο Αγροτικό Μουσείο, έχει δημιουργηθεί στο χώρο του κτήματος του Κουσουρελακείου Ιδρύματος στο χωριό Πυλές.

  Το Μουσείο περιλαμβάνει: μία αγροικία, έναν ανεμόμυλο, ένα πατητήρι, ένα αλώνι, ένα φούρνο, ένα μικρό αμφιθέατρο, πλακόστρωτες διαδρομές και διαδρομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, πέτρινα και ξύλινα παγκάκια ενώ έχουν φυτευθεί κλήματα και διάφορα οπωροφόρα δέντρα. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει με κάθε λεπτομέρεια την αγροτική ζωή του παρελθόντος και τον κύκλο επεξεργασίας που ακολουθούσαν ορισμένα σημαντικά προϊόντα του νησιού, όπως τα δημητριακά και το κρασί.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

NAME / JOB / TITLE

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Λάβετε τις τελευταίες ενημερώσεις
από τις δράσεις μας

Ιωάννης Παππάς

Βουλευτής
Δωδεκαννήσου ΝΔ

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

© 2020 Ιωάννης Παππάς

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμού δικαιώματος

Ρόδος

Ιερού Λόχου 14,

2241601447

Κως

Ελευθ. Βενιζέλου 18

       2242020098

Αθήνα

Βουλής 4, γραφείο104

2103241512