Αγαθονήσι

Το βορειότερο νησί της Δωδεκανήσου

 

Γενικές πληροφορίες

κατάλογος.png

Είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση στα νότια της Σάμου. Σύμφωνα με τη γεωγραφική του θέση αποτελεί το βορειοανατολικό όριο μεταξύ της Δωδεκανήσου και του θαλάσσιου χώρου με τις εγγύς Μικρασιατικές ακτές, κυρίως των εκβολών του Μαιάνδρου ποταμού και της Μιλήτου Το νησί έχει έκταση 14,4 τ.χλμ. και ακτογραμμή 32 χλμ. και οδικό δίκτυο 10 περίπου χιλμ. Απέχει 25 ναυτικά μίλια από την Πάτμο, 18  από τη Σάμο και μόλις 8 μίλια από τα Μικρασιατικά παράλια. Ο μόνιμος πληθυσμός είναι  186 κάτοικοι ( σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Κατά την ταλοκρατία, το νησί ονομάστηκε Γαϊδουρονήσι, δηλωτικό του σχήματός του, κι έτσι αναγράφεται  και  σε πολλούς ναυτικούς χάρτες. Η σημερινή ονομασία Αγαθονήσι  οφείλεται σε παρετυμολογία του φυτού Αγκαθόχορτου που φύεται άφθονο στο νησί. Το Αγαθονήσι περιβάλλεται από έξι βραχονησίδες: το Κουνέλι ή Κουνελονήσι στα νότια, το Νερό ή Νερονήσι, την Στρογγυλή ή Στρογγυλό, την Πίτα ή Πιάτο ή Ψαθονήσι ή Ψαθώ και Πράσο στα βόρεια και το Κατσαγάνι ή Γλάρο στα ανατολικά. Είναι ιδανικός τόπος για περίπλου με σκάφος.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ...

 

Αξιοθέατα

 • Μεγάλο Χωριό

  Το Μεγαλο Χωριο είναι ο μεγαλύτερος οικισμός στο νησί και αποτελεί έδρα του Δήμου Αγαθονησιου. Βρίσκεται πάνω στην πλαγιά ενός βουνού και είναι αθέατο από τη θάλασσα. Εκεί στεγάζεται το πολιτιστικό κέντρο του νησιού, το δημοτικό σχολείο, το γυμνάσιο-λύκειο και το ταχυδρομείο του νησιού. Το χωριό είναι γεμάτο στενά δρομάκια και σοκάκια ιδανικά  για ωραίους περιπάτους. Η μικρή πλατεία του χωριού είναι πλακόστρωτη και σε κάποιο σημείο είναι επενδυμένη με ψηφιδωτό, που απεικονίζει το νησί και τις γύρω βραχονησίδες του Αγαθονησίου. Στην πλατεία λειτουργούν ένα μικρό καφενείο, ένα ψητοπωλείο και μία ταβέρνα με μαγειρευτά φαγητά. Στο χωριό επίσης λειτουργούν δύο μικρές ξενοδοχειακές μονάδες με ενοικιαζόμενα δωμάτια, ένα παντοπωλείο και στην άκρη του χωριού βρίσκεται και το αγροτικό ιατρείο. Επίσης στο χωριό θα συναντήσετε τρεις μικρούς ναούς, τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, τον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το  Εξωκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των ναών αυτών είναι η κοινή μεσοτοιχία και η καμπυλωτή οροφή τους.

 • Λιμάνι του Καθολικού

  Το λιμάνι του Καθολικού είναι ένα μικρό φυσικό λιμάνι, το δεύτερο σε μέγεθος στο Αγαθονήσι, στο οποίο αγκυροβολούν και δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι ψαράδες του νησιού. Εκεί κοντά δραστηριοποιείτε και μία μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, προσφέροντας ζωτικές θέσεις εργασίας στους κατοίκους του νησιού και όχι μόνο. Κατά τους θερινούς μήνες εκεί αγκυροβολούν και μερικά ιστιοφόρα. Για να μεταβείτε στο Καθολικό αρκεί να ανεβείτε στο Μεγάλο Χωριό και να ακολουθήσετε το δρόμο προς το Καθολικό. Στο Καθολικό λειτουργεί και μία μικρή ταβέρνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα θαλασσινά εδέσματα.

 • Άγιος Γεώργιος

  Ο οικισμός Αγιου Γεωργιου είναι ένας μικρός οικισμός στο Αγαθονησι με πληθυσμό 15 κατοίκους περίπου. Στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται το κεντρικό λιμάνι και τα ξενοδοχειακά καταλύματα του ακριτικού νησιού. Επίσης εκεί είναι η παραλία του οικισμού στην οποία από τις πιο πολυσύχναστες στο νησί. Στις ταβέρνες του οικισμού μπορείτε να δοκιμάσετε και να γευτείτε μερικές από τις τοπικές σπεσιαλιτέ του Αγαθονησιου, δηλαδή το γεμιστό κατσικάκι και την τοπική μυζίθρα. Ο οικισμός σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες και γενικότερα όλο το νησί είναι ιδανικό για λάτρεις της ηρεμίας, της φύσης και του περιπατητικού τουρισμού. 

 • Μικρό Χωριό

  Πηγαίνοντας στο Αγαθονήσι αξίζει να επισκεφθείτε το Μικρο Χωριο. Πρόκειται για τον  μικρότερο οικισμό στο Αγαθονήσι και βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο δεν είναι ορατό από την θάλασσα. Όλα τα σπίτια του μικρού οικισμού έχουν κτιστεί με την παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική και είναι λευκά βαμμένα. Επίσης έχει πολλά πέτρινα κτίσματα από την τοπική πέτρα του Αγαθονησίου. Σε απόσταση 100 μέτρων από το μικρό χωριό βρίσκεται το μικρό εξωκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, το πανηγύρι του οποίου είναι ένα από τα μεγαλύτερα του νησιού και στο οποίο μαζεύεται αρκετός κόσμος και από τα γύρω νησιά. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του οικισμού είναι ηλικιωμένοι καθώς η νεολαία έχει μεταναστεύσει σε άλλα κοντινά νησιά. Ο οικισμός είναι ιδανικός για περιπάτους στα μικρά στενά δρομάκια του.

 • Καστράκι

  Κατά την άφιξη σας στο Αγαθονήσι αξίζει να επισκεφθείτε το Καστράκι. Πρόκειται για έναν οχυρωμένο οικισμό στη θέση Μαΐστρος στα βορειοανατολικά του νησιού, ο οποίος άκμασε κατά την περίοδο του 4ου με 3ου αιώνα π.Χ. Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο διενεργούνται ανασκαφές και έχουν ανευρεθεί αρκετά ευρήματα σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας. Το Καστράκι περιτριγυρίζεται ανατολικά, βόρεια και νότια από οχυρωματικά τείχη, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από την τοπική πέτρα του νησιού. Επίσης στον χώρο της Ακρόπολης βρίσκεται μία δεξαμενή λαξευτή σε ένα βράχο, για την αποθήκευση νερού και προμήθεια νερού στις μικρές δεξαμενές που βρίσκονται στα κατώτερα τμήματα του οχυρού. Στην βάση της δεξαμενής ανευρέθηκαν διάφορα πήλινα αντικείμενα. Στον χώρο έχουν ανευρεθεί χάλκινα και αργυρά νομισμάτα κοπής Μιλήτου και της Καρικής δυναστείας των Εκατομνιδών του 4ου αιώνα π.Χ., ένα πήλινο ενσφράγιστο κεραμίδι, όπου πάνω του υπάρχει η πρώτη επίσημη επιγραφή του ονόματος του νησιού( Τραγαία) την περίοδο του 2ου με 1ου αιώνα π.Χ., αμφορείς, εγκαταστάσεις βαφείων και πήλινες κυψέλες μελιού. Για να επισκεφθείτε το Καστράκι αρκεί να ακολουθήσετε το δρόμο για την παραλία Φυκιό και από εκεί με το σύγχρονο καλοδιατηρημένο δρόμο θα καταλήξετε στον κόλπο του Μαϊστρου, από όπου και ξεκινάει ο αρχαιολογικός χώρος. 

 • Θόλοι

  Αν επισκεφθείτε το Αγαθονήσι, αξίζει να επισκεφθείτε τους Θόλους. Πρόκειται σύμφωνα με τους αρχαιολόγους για βυζαντινά κτίσματα, τα οποία πιθανότατα χρησιμοποιούνταν σαν αποθήκες συντήρησης τροφίμων, εξαιτίας των αεραγωγών που βρίσκονται στην οροφή τους. Οι ντόπιοι παλιά εν αγνοία τους, τους χρησιμοποιούσαν για στάβλους. Τα κτίσματα βρίσκονται δίπλα στο ξωκλήσι του Άγιου Νικολάου και πάνω από την παραλία Βαθύ Πηγάδι. Δυστυχώς οι Θόλοι είναι περιτριγυρισμένοι με σύρμα για λόγους ασφαλείας. Μπορείτε να τους θαυμάσετε από μικρή απόσταση. Στα κτίσματα παρότι δεν έχει γίνει καμία συντήρηση,η οροφή τους παραμένει. Μέσα στα κτίσματα ξεχωρίζουν ιδίως οι αεραγωγοί,  που βρίσκονται στην οροφή των κτισμάτων και ο τρόπος που έχουν κτιστεί. Πάντως γενικά το κτίσμα είναι παραμελημένο και οι χώροι του δεν έχουν φροντιστεί καθόλου. Για να μεταβείτε τους θόλους αρκεί να ακολουθήσετε τον δρόμο προς καθολικό και απλά μόλις πριν την εκκλησία της Μεταμόρφωσης ,ακολουθήστε τον δρόμο που βρίσκεται δεξιά σας. Στο τέρμα του δρόμου και αφού ανοίξετε μία ξύλινη πόρτα και διανύσετε άλλα τριακόσια μέτρα θα φθάσετε στους θόλους.

 • Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα

  Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου πάνω από το λιμάνι του Αγαθονησίου. Πρόκειται για να ένα μικρό ξωκλήσι κτισμένο σύμφωνα με την τοπική αρχιτεκτονική και διαθέτει ένα μικρό αυλόγυρο, από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει την εντυπωσιακή θέα που προσφέρει η τοποθεσία προς το Μεγάλο Χωριό και το λιμάνι του μικρού αυτού νησιού. Το εκκλησάκι κτίστηκε από  τα παιδιά της οικογένειας Καμίτση το 1989 περίπου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το εκκλησάκι πανηγυρίζει κάθε 27 του μήνα Ιουλίου. Την παραμονή του πανηγυριού στις 26 του Ιούλη πλήθος πιστών συρρέει στο νησί με σκοπό να προσκυνήσει την εικόνα του Αγίου. Επίσης ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος του νησιού οργανώνει γλέντι την παραμονή του πανηγυριού με άφθονο ποτό και φαγητό μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας στο προαύλιο του σχολείου. Για να μεταβείτε στο εκκλησάκι αρκεί να ακολουθήσετε το δρόμο που πηγαίνει προς το Μικρό Χωριό και στη συνέχεια ακολουθείτε ένα μικρό μονοπάτι, που σας οδηγεί κατευθείαν στον Άγιο Παντελεήμονα.

 • Τα ξωκλήσια Άγιος Ιωάννης και Αγία Ειρήνης Χρυσοβαλάντου βρίσκονται κάτω από τον παραδοσιακό οικισμό Μεγάλο Χωριό, 200 μέτρα πιο πάνω από την παραλία Τσαγκάρη. Οι δύο ναοί έχουν ξεχωριστό ιερό και ξυλόγλυπτο τέμπλο, χωρίζονται με μία μεσοτοιχία και στο μέσο της στέγης των δύο ναών είναι τοποθετημένο ένα μικρό καμπαναριό. Στον περιβάλλοντα χώρο των δύο ναών υπάρχει ένας όμορφος κήπος με δέντρα και ένας μαρμάρινος κίονας.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

NAME / JOB / TITLE

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Λάβετε τις τελευταίες ενημερώσεις
από τις δράσεις μας

Ιωάννης Παππάς

Βουλευτής
Δωδεκαννήσου ΝΔ

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

© 2020 Ιωάννης Παππάς

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμού δικαιώματος

Ρόδος

Ιερού Λόχου 14,

2241601447

Κως

Ελευθ. Βενιζέλου 18

       2242020098

Αθήνα

Βουλής 4, γραφείο104

2103241512