Καστελλόριζο

Το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας.

 

Καστελλόριζο

LOGO.png

Γενικές πληροφορίες

Το Καστελλόριζο ή, επισήμως, η Μεγίστη είναι ένα νησί των Δωδεκανήσων. Απέχει μόλις 1,25 ν.μ. από τις νοτιοδυτικές τουρκικές ακτές και 72 ν.μ. από τη Ρόδο. Από τον Πειραιά απέχει 328 ν.μ. και 150 ν.μ. από την Κύπρο. Έχει έκταση 9,1 χλμ2 και μήκος ακτών 19,5 χλμ.

Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011, έχει πληθυσμό 492 κατοίκων, που διαβιούν στον ομώνυμο οικισμό, ο οποίος είναι και ο μοναδικός στο νησί. Είναι η μεγαλύτερη (εξ ου και Μεγίστη) νήσος ενός μικρού συμπλέγματος, που ονομάζεται σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή σύμπλεγμα Μεγίστης και περιλαμβάνει τις νησίδες και βραχονησίδες: Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Βουτσάκια, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος ένα, Πολύφαδος δύο, Ρω, Σαβούρα, Στρογγυλή, Τραγονέρα, Ψωμί και Ψωραδιά, που ανήκουν στην Ελλάδα, καθώς και κάποιες άλλες νησίδες, που ανήκουν στην Τουρκία. Οι προαναφερθείσες 14 νησίδες/βραχονησίδες αποτελούν τον Δήμο Μεγίστης, με την Στρογγυλή να αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ...

 

Αξιοθέατα

 • Γαλάζιο Σπήλαιο

  Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα του νησιού και ένας λόγος για να πάτε στην Μεγίστη, Καστελλόριζο και να δείτε αυτό το υπέροχο γεωλογικό θαύμα. Το σπήλαιο ονομάζετε επίσης Τρύπα και Φοτσαλίκι.

 • Μουσείο

  Στην τοποθεσία κάτω από το κάστρο του λιμανιού βρίσκετε το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού. Τα δωμάτια είναι οργανωμένα χρονολογικά. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στην αρχαία Μεγίστη με σημαντικά ευρήματα. Στο δεύτερο έχει τα πρώτα Χριστιανικά χρόνια έως και την Βυζαντινή περίοδο. Στο τελευταίο δωμάτιο υπάρχουν φορεσιές και οικοσκευές από το παραδοσιακό σπίτι του 19ου αιώνα.

 • Λαογραφικό Μουσείο

  Το λαογραφικό μουσείο βρίσκετε στο παλιό Τζαμί και αξίζει να το δείτε για να μάθετε περισσότερα για την Ιστορία του νησιού.

 • Παλαιόκαστρο

  Η αρχαία ακρόπολη της Μεγίστης στον λόφο του Παλαιοκάστρου αποτελούσε την κεντρική οχυρωμένη εγκατάσταση του νησιού και είναι του 4ου αιώνα π.Χ. Στο μεσαίωνα χρονολογούνται οι εκτεταμένες επεμβάσεις στη τοιχοδομία της οχύρωσης. Οι νεότερες εκκλησίες τα πολυβολεία και οι φθορές από τους βομβαρδισμούς μαρτυρούν την πολυκύμαντη ιστορία του.

 • Λυκιακός Τάφος

  Πρόκειται για τάφο του 4ου αιώνα π.Χ., λαξευμένο στους πρόποδες του Κάστρου που είναι ακόμη ένα μνημείο που μπορείτε να επισκεφτείτε. Οι κάτοικοι της περιοχής της Μικράς Ασίας ονομάζονταν Λύκιοι γιατί ο θεός τους, ο Λύκιος Απόλλωνας, λατρευόταν ως λύκος.

 • Το Κάστρο

  Το Κάστρο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη γνωστό και ως Κάστρο της Μεγίστης, δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, στην κορυφή του Καστέλο Ρόσο, του κόκκινου βράχου απ’ όπου πήρε το όνομά του το νησί. Τον 14ο αιώνα, όταν οι Ιωαννίτες Ιππότες κατέλαβαν το νησί, έχτισαν το κάστρο αυτό, χρησιμοποιώντας υλικά από την αρχαία ακρόπολη. Σήμερα από το κάστρο σώζονται μόνο ερείπια του εσωτερικού του και τα τείχη του, ωστόσο μία επίσκεψη εκεί προσφέρει μία υπέροχη θέα στο λιμάνι του νησιού αλλά και στα μικρασιατικά παράλια.

 • Άγιος Γεώργιος του Βουνού

  Αν είσαι γυμνασμένος δοκίμασε να ανέβεις τα 400 σκαλιά που οδηγούν στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βουνού το οποίο χτίσθηκε το 1759. Μέσα στο Μοναστήρι υπάρχει κατακόμβη του Αγίου Χαράλαμπου και υπάρχει μικρή πηγή που αναβλύζει νερό.

 • Νήσος Ρω

  Δίπλα στο Καστελόριζο στέκεται το νησάκι Ρω, περήφανο και ονομαστό για την Κυρά του, Δέσποινα Αχλαδιώτη, που για δεκαετίες ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Συγκίνησε όλους τους Έλληνες και τιμήθηκε από την Πολιτεία.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα

NAME / JOB / TITLE

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Λάβετε τις τελευταίες ενημερώσεις
από τις δράσεις μας

Ιωάννης Παππάς

Βουλευτής
Δωδεκαννήσου ΝΔ

 • Facebook
 • Twitter
 • YouTube
 • Instagram

© 2020 Ιωάννης Παππάς

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμού δικαιώματος

Ρόδος

Ιερού Λόχου 14,

2241601447

Κως

Ελευθ. Βενιζέλου 18

       2242020098

Αθήνα

Βουλής 4, γραφείο104

2103241512