top of page

Συνεργασία Π.Ο. Καλυμνίων με Υφ. Εξωτερικών Κώστα Βλάσση και Βουλευτή Δωδ/σου Ιωάννη Παππά


Συνεργασία σε θέματα που αφορούν στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Καλυμνίων είχαν στην Αθήνα, οι Πρόεδροι Καλυμνίων Αττικής, Δημήτρης Καλικάτζαρος και Ρόδου, Μαρία Βάλλα, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση και το Βουλευτή Δωδεκανήσου Ν.Δ. Ιωάννη Παππά.

Στη συνεργασία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Βουλευτή κ. Παππά, έγινε ανάλυση των λόγων δημιουργίας της I.F.K. και των στόχων που έχουν τα μέλη της.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν εποικοδομητική προς όφελος της Ομοσπονδίας των απανταχού Καλυμνίων γενικότερα.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, ο οποίος έχει και την ευθύνη των αποδήμων, υποσχέθηκε την πλήρη στήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που δημιουργήθηκε από συλλόγους απανταχού Καλυμνίων και τη συνεργασία για την επίτευξη των στόχων της.

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Ιωάννης Παππάς, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες των αποδήμων νησιωτών και την προσφορά στον τόπο τους, που προέρχεται από την υπερβολική αγάπη και το νόστο για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Επίσης, τόνισε ότι, στο εξωτερικό υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι Καλύμνιοι, που έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην αγαστή συνεργασία των αποδήμων μεταξύ τους.

Ικανοποιημένοι από τη συνάντηση εργασίας, λόγω των προοπτικών που ανοίγονται για τους απόδημους Καλύμνιους, δήλωσαν και οι δύο Πρόεδροι των Ενώσεων Καλυμνίων Αττικής Δημήτρης Καλικάτζαρος και Ρόδου Μαρία Βάλλα. Με το Βουλευτή κ. Παππά, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση με όλους τους Προέδρους – μέλη της I.F.K. Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλυμνίων, το ερχόμενο καλοκαίρι, στο νησί της Καλύμνου.

Για τις λεπτομέρειες της συνάντησης εργασίας, ενημερώθηκαν αντίστοιχα τα υπόλοιπα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και συγκεκριμένα οι Πρόεδροι των παροικιακών συλλόγων Οχάιο Νίκος Καλουρής, Μασσαλίας Γεώργιος Δημητράκης, Ντάργουιν Μιχάλης Μελάς, Μελβούρνης Δημήτρης Τσέρος και Σίδνεϋ Μιχάλης Μελάς.

Όπως είναι γνωστό, πριν από ένα χρόνο στο νησί της Καλύμνου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη οκτώ Παροικιακοί Σύλλογοι Καλυμνίων από όλο τον κόσμο, ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να ιδρύσουν την Ομοσπονδία, προς όφελος των παροικιακών κοινοτήτων και φυσικά του ιδίου του νησιού, εφόσον ζητηθεί.

Είναι γνωστό, πως οι Καλύμνιοι της διασποράς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μετρούν σε αρκετές δεκάδες χιλιάδων (περίπου 100.000) στη Βόρειο και Νότιο Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Αφρική, Ευρώπη και Ελλάδα.

Η δημιουργία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ουσιαστικά είναι η φυσική συνέχεια των Παροικιακών Σωματείων των Αποδήμων Καλυμνίων, καθώς γνωρίζουμε, πως οι Καλύμνιοι έχουν τον τρόπο να δραστηριοποιούνται και να μεγαλουργούν με επιτυχία, σε όποια χώρα και αν αποφασίσουν να ζήσουν.

Το «δαιμόνιο» μυαλό τους, η υπερκινητικότητα, η εργατικότητα, η ικανότητα εξεύρεσης λύσης σε κάθε πρόβλημα, η ικανότητα να ξεπερνούν δυσκολίες, η προσαρμοστικότητα, η αυξημένη κλίση στις επιστήμες και ιδιαίτερα στην ιατρική, μα πάνω απ’ όλα η λαχτάρα για το νησί τους, είχαν ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία εξαιρετικά επιτυχημένων κοινωνικών ομάδων εκτός Καλύμνου, με ένα κοινό χαρακτηριστικό: την παντοτινή αγάπη και το δέσιμο με την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Συνεπώς, η δημιουργία της Ομοσπονδίας, προήλθε από την ανάγκη επαφής και διάθεση προσφοράς των παροικιών προς τη γενέτειρά τους.

Η επόμενη συνάντηση των δύο Προέδρων επί του θέματος, θα γίνει με το Γεν. Γραμ. Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, με τον οποίο ούτως ή άλλως, η Παγκόσμια Ομοσπονδία συνεργάζεται.

bottom of page