top of page

Μήνυμα Ιωάννη Παππά για τα 77 χρόνια από την Επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944.


Συμπληρώθηκαν 77 χρόνια από την Επανάσταση της 5ης Οκτωβρίου 1944.


Τότε που οι πρόγονοί μας εξεγέρθηκαν, διεκδίκησαν την ελευθερία τους και τελικά κατάφεραν να νικήσουν και να επαναφέρουν πίσω την πολυπόθητη λευτεριά.


Την ηρωική ημέρα εκείνη ακολούθησε και η 8η Οκτωβρίου του ίδιου έτους με τη σημαντική συμβολή των Ολυμπιτών στην επανάσταση της Καρπάθου και τελικά την επικράτηση επί των κατακτητών. Η «πρώτη μέρα της ελευθερίας».


Ακόμα μια ημέρα-σταθμός, για την ιστορία του νησιού αποτελεί η 9η Οκτωβρίου. Η μέρα εκείνη έχει μείνει χαραγμένη στη συνείδηση μας και μας θυμίζει το μεγαλείο ορισμένων ανδρών, οι οποίοι ξεκίνησαν από την Κάρπαθο, για να διαδώσουν το μήνυμα της ελευθερίας του νησιού στις συμμαχικές δυνάμεις στην Αλεξάνδρεια. Η ιστορία γράφτηκε πάνω στην τράτα με το όνομα «Ιμακολλάτα» από τον Μανώλη Πατσουράκη, ο οποίος ήταν και ο πλοίαρχος της τράτας και τους Σοφ. Οκονομίδη, Λάζαρο Κοσμά, Μιχ. Πίτα, Κώστα Λαμπρίδη, Γιώργο Χριστοδούλου και Νικ. Σταματάκη.


Οι σπουδαίοι αυτοί άνδρες, έγραψαν ιστορία με την ηρωική τους πράξη, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους. Κίνδυνος ο οποίος δεν σταμάτησε την σπουδαία «αποστολή» για τη διάδοση του μηνύματος της ελευθερίας στην Κάρπαθο.


Μένουν στο μυαλό και στην καρδιά μας, ως φωτεινά παραδείγματα, για να πορευόμαστε στο δρόμο του πατριωτισμού , της ελευθερίας και της δημοκρατίας.


Αιώνια ευγνωμοσύνη και τιμή για την σπουδαία προσφορά τους, στην Πατρίδα και τα νησιά μας.

bottom of page