top of page

Η κυβέρνηση μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επέλθει ηρεμία στο Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο


«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και δεν πρόκειται να σταματήσω να υποστηρίζω ότι αποτελεί αναγκαιότητα η επιστροφή των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα Δωδεκάνησα και γιατί όχι ο μηδενισμός τους για το Καστελλόριζο». Αυτά τονίζει στην συνέντευξη του ο Ιωάννης Παππάς, βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης την οποία βιώσαμε στην χώρα και στην δική μας περιοχή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών για τον Τουρισμό όπως λέει και μιλάει για τις εξελίξεις στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική και στα εργασιακά.

-Κύριε Παππά, πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις με την γειτονική μας Τουρκία; Η ελληνική κυβέρνηση το διαχειρίζεται σωστά;

Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να επέλθει ηρεμία στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο και η διαφορά μας με την Τουρκία, να επιλυθεί στα πλαίσια που ορίζουν οι κανόνες καλής γειτονίας και στα πλαίσια που λύνονται οι διαφορές μεταξύ πολιτισμένων κρατών. Δεν είναι εύκολη διαδικασία γιατί οι γείτονες δεν συμπεριφέρονται στα πλαίσια που σας ανέφερα, αλλά από την ελληνική πλευρά καταβάλλονται προσπάθειες. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες δείξαμε σε θάλασσα και αέρα ότι δεν περνάνε οι τσαμπουκάδες και οι απειλές και θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα έφτασε εκεί που πρέπει. Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν διακόπηκαν με υπαιτιότητα της Τουρκία, είναι ένα θετικό βήμα για να βρεθεί λύση στο μοναδικό ζήτημα που υπάρχει για την Ελλάδα, αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας. Σας απαντώ λοιπόν ξεκάθαρα ότι η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα σωστά, πιστή στην εθνική γραμμή και προς το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της.

-Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν σενάρια περί αιτήματος της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Τα Δωδεκάνησα ανήκουν σε αυτά. Πώς σχολιάζετε τα δημοσιεύματα; Υπάρχει τέτοια περίπτωση;

Θα ήθελα σε πρώτο επίπεδο να επισημάνω τον υπαρκτό κίνδυνο να πέφτουμε σε παγίδες των γειτόνων μας, οι οποίοι συνηθίζουν να προσπαθούν να βάλουν την ατζέντα με ψευδή δημοσιεύματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένα τέτοιο αίτημα, ακόμα κι αν υπήρχε στον ορίζοντα, η ελληνική πλευρά δεν μπαίνει στη διαδικασία ούτε καν να το ακούσει. Κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που τεθεί η απάντηση είναι ήδη γνωστή. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους να φροντίζει για την αυτοάμυνά του και αν θέλετε να το θέσω και διαφορετικά, οι Ένοπλες Δυνάμεις στα Δωδεκάνησα και σε ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο φρουρούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το έχουν αποδείξει και να είστε βέβαιοι ότι είναι σε θέση να το αποδείξουν ξανά και ξανά, όποτε κι αν χρειαστεί.

-Πιστεύετε ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει μετά την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού;

Η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία κατάφεραν να διαψεύσουν τις Κασσάνδρες που υποστήριζαν ότι η χώρα μας θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση. Κι αυτό γιατί μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις που γίνονταν στην αρχή της κρίσης από μεγάλους οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Δ.Ν.Τ., ΟΟΣΑ κ.λπ.), σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα κατέγραφε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020. Η Ελλάδα ανταπεξέρχεται στην κρίση, η οποία είναι αναμφίβολα πρωτοφανής και δύσκολη. Η ελληνική οικονομία μπορεί να μην έχει «βάθος», όπως συχνά λένε οι οικονομολόγοι, αλλά στην παρούσα συγκυρία εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές. Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα εξυπηρετεί τις χρηματοδοτικές της ανάγκες δανειζόμενη με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Η υγιής εικόνα της χώρας σε συνδυασμό με το στρατηγικό σχέδιο παρεμβάσεων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, αποτελούν εχέγγυο ότι όταν η κρίση αυτή θα αποτελεί παρελθόν και είμαστε όλοι υγιείς, θα έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια πολύ ουσιαστική και οργανωμένη ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές αξίες.

-Θα καταφέρει η κυβέρνηση να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους ανέργους που υπέστησαν πλήγμα από την κρίση;

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τη μεγαλύτερη μερίδα των συνανθρώπων μας. Δεν πετάμε στα σύννεφα, ούτε βλέπουμε μαγικές εικόνες. Θεωρώ ότι έχει καταστεί σαφές σε όλους τους τόνους ότι η ελληνική πολιτεία θα βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Οι εφεδρείες και τα αποθέματα που έχει το ελληνικό κράτος, είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο και να είστε βέβαιοι ότι όποτε κριθεί αναγκαίο θα χρησιμοποιηθούν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Είναι τα αποθέματα που, αν θυμάστε, οι αγαπητοί κύριοι της αντιπολίτευσης έλεγαν να μοιράσουμε από τον Απρίλιο, χωρίς να λένε τι θα γινόταν 5 μήνες μετά. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης φάνηκαν και πρόσφατα στη Βουλή όταν ψηφίστηκε η επέκταση της αναστολής συμβάσεων εργασίας, η παράταση εφαρμογής του μηχανισμού «Συν-Εργασία» και της περιόδου επιδότησης ανέργων, καθώς και η μείωση του ελάχιστου απαιτούμενου αριθμού ενσήμων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε εποχικά απασχολούμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, η οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και ξεναγών, με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού και η καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων 2020 που αναλογεί στα διαστήματα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας τους σε απασχολούμενους.

-Πιστεύετε ότι αντιμετωπίσαμε σωστά στα Δωδεκάνησα την κατάσταση με τον κορωνοϊό;

Από τη στιγμή που δεν θρηνήσαμε εκατόμβες θυμάτων από τον κορωνοϊό, θα τολμήσω να πω ότι σε υγειονομικό επίπεδο η αντιμετώπιση ήταν ολόσωστη. Φανταστείτε να μου κάνατε την ίδια ερώτηση αν είχαμε τριψήφιο αριθμό θυμάτων στα Δωδεκάνησα και θρηνούσαμε την απώλεια αγαπημένων προσώπων πόσο διαφορετικά θα μιλούσαμε τώρα. Οπότε μιλάμε έχοντας πετύχει μία μεγάλη νίκη, αυτήν της προστασίας του αγαθού της δημόσιας υγείας.

Πάμε τώρα στα της οικονομίας. Η κατάσταση ήταν αναμφίβολα πρωτόγνωρη και κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών όλοι ακούγαμε αναλύσεις και προβλέψεις για τον τουρισμό. Αν αναλογιστούμε ότι το 97% της οικονομίας του Νότιου Αιγαίου, όπου ανήκουν τα Δωδεκάνησα, είναι συνδεδεμένο με τον τουρισμό, εύκολα μπορεί να πει κανείς ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ούτως ή άλλως αρνητικό από τη στιγμή που ο τουρισμός δεν πήγε τόσο καλά, όσο έλεγαν οι προβλέψεις. Οφείλουμε όμως να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και δεν πρόκειται να σταματήσω να υποστηρίζω ότι αποτελεί αναγκαιότητα η επιστροφή των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα Δωδεκάνησα και γιατί όχι ο μηδενισμός τους για το Καστελλόριζο. Είναι κάτι το οποίο έχω ζητήσει στη Βουλή από τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματός έχω ζητήσει με επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά έχω επαναλάβει και από το βήμα της Βουλής. Θεωρώ ότι είναι ένα πρώτο αναγκαίο βήμα έτσι ώστε τα Δωδεκάνησα και οι κάτοικοί τους να βοηθηθούν.

bottom of page