top of page

Ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας


Η ανάγκη για την στήριξη της τοπικής οικονομίας εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που έχει διαμορφωθεί στη Δωδεκάνησο λόγω της πανδημίας covid-19 και εν όψει του πιο δύσκολου χειμώνα των τελευταίων ετών, αποτυπώθηκε κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Αυγούστου στα γραφεία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.


Στη συνάντηση εργασίας, μετείχαν οι βουλευτές Δωδεκανησου , ο πρόεδρος του ΤΕΕ και αντιπροσωπεία του Οικονομικού επιμελητηρίου.


Κοινό στοιχείο στις τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων της συνάντησης ήταν η ανάγκη για την αντιμετώπιση της κρίσης σ’ όλα τα επίπεδα, με δεδομένο το γεγονός ενός στοχευμένου πλάνου κατάλληλων μέτρων για την στήριξη της τοπικής μας οικονομίας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Τα Επιμελητήρια, αποτιμώντας την σημερινή δυσμενή κατάσταση της Δωδεκανήσου, παρουσίασαν και κατέθεσαν μια σειρά από προτεινόμενα μέτρα στους κυβερνητικούς βουλευτές. Ο κ. Παππάς με τη σειρά του δεσμεύθηκε για την εξεύρεση λύσεων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας.


Στην ατζέντα της συνάντησης, ετέθη μεταξύ άλλων το φλέγον ζήτημα της αναγκαιότητας για νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των δανειοληπτών της Τράπεζας Δωδεκανήσου, που εξαιρούνται από κάθε ρύθμιση και επιπλέον αναγκάζονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών, αλλά και για τους μεριδιούχους.


Αδήριτη ανάγκη παραμένει, όπως επισημάνθηκε σε όλους τους τόνους, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ καθώς η σημερινή συγκυρία επιβάλλει την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος του συνόλου της κοινωνίας μας για επαναφορά τους σε όλη τη Δωδεκάνησο ως αναγκαίο εργαλείο για την επανεκκίνηση της νησιώτικης οικονομίας.


Απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο είναι, όπως συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες, ειδικά για τα Δωδεκάνησα η κατανομή των πόρων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανά υπουργείο να γίνει λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της Νησιωτικότητας, πέραν των λοιπών κριτηρίων (πληθυσμιακών, κτλ).


Στο υπόμνημα, το οποίο κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, σε συνέχεια σειράς παρεμβάσεων, περιγράφονται αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κρίσης και τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.


Με την ολοκλήρωση της συνάντησης εργασίας ετέθησαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τα οποία δεσμεύθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες, οι οποίοι θα βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για τον καλύτερο συντονισμό των παρεμβάσεων προς κάθε κατεύθυνση.

bottom of page