Κάνοντας ένα διάλειμμα από τις συνεχείς περιοδείες με στόχο την προώθηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς, μίλησε αποκλειστικά στο Infowoman.gr ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Ο Ιωάννης Παππάς γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τα πρώτα γυμνασιακά του χρόνια. Έκτοτε θήτευσε σε όλα τα όργανα της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο Νομού αλλά και σε κεντρικό επίπεδο.
Τον Μάιο του 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Δωδεκανήσου, με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους ήταν πρώτος επιλαχών. Στις εθνικές εκλογές του 2015 συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Δωδεκανήσου στην Πολιτική Επιτροπή της οποίας είναι μέλος από το 2009.
Διετέλεσε επιτελικό και διευθυντικό στέλεχος κορυφαίων εταιρειών επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης, αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία, την οποία επιθυμεί και δεσμεύεται να αξιοποιήσει για το συμφέρον των Δωδεκανήσων και της Ελλάδας.
Κύριε Παππά, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την προεκλογική του περιοδεία από τη Ρόδο. Πιστεύετε ότι αυτό σηματοδοτεί την προτεραιότητα που θα δώσει η ΝΔ στα Δωδεκάνησα;
«Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός. Η Ελλάδα δεν είναι η Αθήνα, η καρδιά της πατρίδας χτυπάει εδώ στην Δωδεκάνησο, το Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Αγαθονήσι, τη Λέρο, την Κω, την Κάλυμνο, σε κάθε νησί αυτής της ευλογημένης θάλασσας. Ο πρόεδρος της ΝΔ διαθέτει την εθνική ευαισθησία να διακρίνει τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και θα εργαστούμε όλοι μαζί για την άρση των μειονεκτημάτων της απόστασης. Μπορεί τα Δωδεκάνησα να είναι μακριά από την Αθήνα. Η καρδιά όμως του τουρισμού χτυπάει εδώ. Η πολυδιάστατη οικονομική πρόοδος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση της εθνικής υπόστασης και σταθερό μας στόχο. Οι κάτοικοι της Δωδεκανήσου έχουν να ελπίζουν πολλά από την κυβέρνηση της ΝΔ».
Ο τουρισμός αποτελεί βασικό παραγωγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Πόσο έχει πληγεί από τη βαριά φορολογία και πώς θα πρέπει να ενισχυθεί στο μέλλον;
«Οι φόροι αποτελούν το αναγκαίο κακό στη δημοκρατία. Η δική μας άποψη είναι ότι όσο μικρότεροι ορίζονται οι συντελεστές τους τόσο καλύτερα για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Έχουμε δεσμευθεί για τη μείωση τους και θα το πράξουμε γιατί αποτελεί πεποίθηση μας ότι μετά θα έρθει η μεγέθυνση της οικονομίας και από αυτήν προσδοκούμε, με χαμηλότερους συντελεστές, να εξασφαλίσουμε περισσότερα έσοδα από σήμερα. Αντίθετα από την παραπάνω λογική, ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τους φορολογούμενους, έπληξε τον τουριστικό κλάδο, προσπάθησε να εισπράξει περισσότερα χρήματα από μια συρρικνούμενη οικονομία. Ήρθε η στιγμή να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Ποιο θεωρείτε πως είναι το πιο δυνατό σας σημείο στην πρώτη εκλογική «μάχη» για την είσοδό σας στο Κοινοβούλιο;
«Εργάζομαι με όλες μου τις δυνάμεις για μια μεγάλη νίκη της ΝΔ. Τους φίλους μου, τους συμπατριώτες που πιστεύουν σε μένα, τους καλώ με ηρεμία και αποφασιστικότητα, χωρίς να υπολογίσουν κόπο να πράξουν το ίδιο. Η προσωπική μου επιτυχία θα έρθει με τη συμβολή στον συλλογικό αγώνα. Είμαι νέος αλλά διαθέτω εμπειρία σε πλήθος δύσκολων επαγγελματικών αποστολών. Εφόσον εκλεγώ με τη δύναμη των φίλων της παράταξης θεωρώ ότι θα μπορέσω να ανταποκριθώ από τη θέση του βουλευτή στις προσδοκίες τους για τον τόπο».
Πώς κρίνετε τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα έχουμε εκλογές μέσα στον Δεκαπενταύγουστο;
«Τη θεωρώ ρεαλιστική προσέγγιση. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Μια κυβέρνηση δεν είναι πρέπον να είναι όμηρος ισχνών πλειοψηφιών ή ισορροπιών του τρόμου με συνεπακόλουθα την αστάθεια και τους εκβιασμούς. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση ώστε να βλέπει μπροστά, να αναμετράται με τα προβλήματα στο εσωτερικό και στο διεθνές περιβάλλον. Οι φίλοι σε εκτιμούν και οι αντίπαλοι σε σέβονται μόνο όταν πατάς γερά στα πόδια σου. Ο πρόεδρος ακριβώς αυτό ζητά. Μια πλειοψηφία αδιαμφισβήτητη που να στέλνει μήνυμα σταθερότητας παντού. Οι γεωστρατηγικές μεταβολές στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής, των Βαλκανίων, των σχέσεων Ουκρανίας – Ρωσίας επιβάλλουν σταθερότητα στον τόπο μας».
Εκτιμάτε ότι οδηγούμαστε σε κρίση με τη γειτονική χώρα με αφορμή τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες; Ποια πολιτική πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα;
«Η ανατολική Μεσόγειος προβάλει ως ο νέος ενεργειακός πόλος για ολόκληρο τον πλανήτη. Η Ελλάδα μόνο με ισχυρούς συμμάχους μπορεί να συμμετέχει. Τους πλέον ισχυρούς χωρίς ταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα. Οι μεταξύ μας σχέσεις μπορούν να λυθούν με διάλογο και περνούν από τον δρόμο της ειρηνικής διευθέτησης. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα οφείλει, κάθε στιγμή, να χτίζει την πλέον ισχυρή αποτρεπτική στρατιωτική δύναμη διότι την ώρα της κρίσης ο καθένας είναι μόνος του. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινηθούμε και θα βγούμε κερδισμένοι».
Είστε άνθρωπος της αγοράς και του ιδιωτικού τομέα. Η γραφειοκρατία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανασχετικούς παράγοντες επενδύσεων. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για να εξομαλυνθεί η κατάσταση;
«Γνώση, σκληρή δουλειά, απλοποίηση διαδικασιών, διαφάνεια, πολιτική βούληση, νομοθετική τόλμη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αποτελούν το φάρμακο ενάντια στο τέρας της γραφειοκρατίας που κρατά τη χώρα στη μιζέρια. Οι ξένοι επενδυτές δεν μας καταλαβαίνουν, μας υποψιάζονται και εν τέλει μας αποφεύγουν. Είμαστε αποφασισμένοι να αναμετρηθούμε με τη γραφειοκρατία. Δεν ταιριάζει στην αντίληψη μας για το κράτος.
Για τις επενδύσεις σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε υπηρεσία μιας στάσης όπου ο επενδυτής θα καταθέτει την επενδυτική του πρόταση και όλα τα υπόλοιπα θα τα αναλαμβάνει η ίδια η υπηρεσία δίχως να αξιώνουμε από τον επενδυτή να τρέχει από γραφείο σε γραφείο, από υπεύθυνο σε ανεύθυνο και να μην βρίσκει άκρη. Υπηρεσία μιας στάσης με τακτή προθεσμία απάντησης και καταλογισμό ευθυνών στους αργοπορούντες».
Στα νησιά μας συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα με το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα το θέμα αυτό;
«Κι εδώ είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Πρέπει καταρχάς να φυλάσσονται τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, κι όχι να είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Επιπλέον πρέπει να γίνει πραγματικός διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και να επαναπροωθηθούν οι οικονομικοί μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους. Η ΝΔ έχει πραγματικό σχέδιο για το μεταναστευτικό για την αποσυμφόρηση των νησιών που έχουν πληγεί από την μετανάστευση. Επιπλέον πρέπει οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής να γίνουν ανθρώπινες και να γίνεται έλεγχος των οικονομικών στις δομές».
Comments