Στο Aegean Forum Kos ένα θεσμό, που συμβάλλει σημαντικά στην παραγωγική συζήτηση που αφορά τη νησιωτική Ελλάδα και τις προοπτικές της και φυσικά τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά μας.
Ο τουρισμός είναι από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Ο θαλάσσιος τουρισμός παρά τη στρατηγική θέση της Ελλάδας, είναι ένας τομέας που μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο προκαλώντας αντίστοιχη αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας μαςενώ ήδη κατέχει το 1,41%.
Για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού υπάρχει μία δέσμη ενεργειών που μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα. Όπως η αναβάθμιση των υποδομών και η αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού, η επαναλειτουργία ναυπηγείων και η λειτουργία μαρίνων υψηλού επιπέδου για την προσέλκυση σκαφών.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και οι νησιώτες, όπως η απρόσκοπτη θαλάσσια συγκοινωνία και η διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, απαιτούν στρατηγικές που ενισχύουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντοχή των νησιών μας.
Το κλειδί για να πετύχουμε τον στόχο μας είναι η ισορροπία.
Ισορροπία ανάμεσα στην απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας και τον στόχο του περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ανάμεσα στις λιμενικές και ναυπηγικές δραστηριότητες και τα Βιώσιμα και Ουδέτερα Κλιματικά Λιμάνια
Στις ήπιες μορφές αλιείας και τις υδατοκαλλιέργειες και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και άλλες εθνικές αρχές, αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας και για πρώτη φορά επενδύουμε στη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας, αλλά και στη δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος θεσμικής ενδυνάμωσης των φορέων που σχετίζονται με την Εθνική Στρατηγική για τη Θαλάσσια Πολιτική και τα Νησιά.
Οι υποδομές των νησιών μας είναι ένα μεγάλο ζήτημα το οποίο οφείλουμε να δούμε ολιστικά.
Comentarios