top of page

Συνέντευξη Γιάννη Παππά στη Ροδιακή


κ. Παππά, γνωρίζω ότι ξέρετε από πρώτο χέρι και τις προσπάθειες και τις αγωνίες του Αντώνη Σαμαρά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια. Αλήθεια εκτιμάτε ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε πολλά βήματα το τελευταίο διάστημα;


Πράγματι, η Νέα Δημοκρατία έκανε πολλά βήματα μπροστά και μαζί της έκανε και η Ελλάδα. Πριν δυόμισι χρόνια οι εκτιμήσεις κινούνταν από το «ηττημένοι» στην καλύτερη περίπτωση μέχρι «τελειωμένοι» στη χειρότερη. Όμως, παρά τον πόλεμο, παρά τις τεράστιες δυσκολίες καταφέραμε όχι μόνο να σηκωθούμε – αυτό αφορά μόνο το κόμμα σε τελική ανάλυση- αλλά να σηκώσουμε και ένα μέρος της μεγάλης προσπάθειας να ξανασταθεί η Ελλάδα στα πόδια της. Αυτό ξεχωρίζω εγώ.


Ποιο θεωρείτε κομβικό σημείο αυτής της διαδρομής;


Θα σας απαντήσω ευθέως. Δύο ήταν τα ορόσημα αυτής της πραγματικότητας που περιγράφουμε. Πρώτον, η αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Και δεύτερον, η σκληρή προσπάθεια του Προέδρου να μετατρέψει τη στάση των ευρωπαίων ηγετών απέναντι στο Μνημόνιο. Εκείνη την εποχή, πριν 9 μήνες σας θυμίζω, ήμασταν οι μόνοι που λέγαμε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και πρέπει να στραφούμε σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις. Τότε ακόμη, σύσσωμο, το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μην πούμε για τον Παπακωνσταντίνου, μας έλεγαν να μην ανησυχούμε και όπου πάνε θα βγούμε στις αγορές! Η Αριστερά ταύτιζε το αντιμνημονιακό με το δραχμολαγνικό και ήμασταν ουσιαστικά πι μόνοι που παλεύαμε με προτάσεις για να κατοχυρώσουμε δύο πράγματα: ανάπτυξη και ευρώ. 


Κάνει εντύπωση ο τρόπος που μιλάτε για το ΠΑΣΟΚ δεδομένου ότι ουσιαστικά συγκυβερνείτε..


Δεν συγκυβερνούμε. Στηρίζουμε μία κυβέρνηση που ουσιαστικά έσωσε τη χώρα από τα χειρότερα που προοιώνιζε η διατήρηση εκείνης κατάστασης. Τότε, στις αρχές του  Νοέμβρη, μπήκαμε μπροστά, παρεμβήκαμε και πήραμε κρίσιμες αποφάσεις. Να υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, να γίνει το περίφημο «κούρεμα» και να πάμε αμέσως μετά σε εκλογές. Άλλωστε, όπως καταλαβαίνετε και εσείς, η έννοια συγκυβέρνηση ορίζεται στη βάση κοινού προγράμματος και ιδεών. Και στην περίπτωσή μας δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Υπήρχε μόνο η ανάγκη να κουρευτεί το ελληνικό χρέος και να πάει η Ελλάδα ομαλά σε εκλογές.


Και μιας και λέτε για εκλογές. Θεωρείτε ότι τελικά θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση;


Θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα είναι της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί αυτό που χρειάζεται ο τόπος μας τώρα, δεν είναι ούτε πισωγυρίσματα, ούτε αστάθεια. Αυτό που χρειάζεται η πατρίδα είναι καθαρή εντολή για να αλλάξουν τα πάντα. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν αρκεί απλώς μια κυβερνητική αλλαγή. Αλλά να γίνει η μεγάλη ανατροπή. Και αυτά δεν γίνονται ούτε με συγκολλήσεις, ούτε με συγκυβερνήσεις. Αν θέλουμε πραγματικά να μπούμε στη νέα εποχή, πρέπει να περάσουμε σε μία νέα μεταπολίτευση. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι όλοι πια είμαστε περισσότεροι συνειδητοποιημένοι και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα μπροστά που απαιτείται. Έτσι θα τα καταφέρουμε.


bottom of page