top of page

Σύσκεψη του Βουλ/τή Δωδ/σου Ιωάννη Παππά, με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό.


Ιωάννης Παππάς: «σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα την παραχώρηση Καλαμώνα, Βάρης και έκτασης στην Ελεούσα, στον ροδιακό λαό»


Για σημαντικά δωδεκανησιακά θέματα, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ. Ιωάννης Παππάς, επισκέφθηκε τον υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό.


Ο κ. Παππάς, ενημέρωσε τον υπουργό σχετικά με ένα σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα που αφορά άμεσα το Δήμο της Ρόδου, αυτό, της παραχώρησης των ακινήτων – αγροκτημάτων στη θέση «Κάτω Καλαμώνας» και «Βάρη» στο Δήμο, καθώς και των κτιρίων που περιλαμβάνονται στα προαναφερόμενα αγροκτήματα, έκταση εντός της «Βάρης» στεγάζει και το παράρτημα ανηλίκων ΑΜΕΑ «Άγιος Ανδρέας».


Ανάλογες προσπάθειες, είχαν γίνει επί εποχής Καποδιστριακών δήμων, από τη δημοτική αρχή της περιοχής (τον τότε Δήμο Πεταλούδων) σε συνεργασία με το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας) παρόλα αυτά, δεν καρποφόρησαν, συνεπώς, συνεχίστηκε η ερήμωση και η καταστροφή του περιβάλλοντος και των κτιρίων της περιοχής.


Και στον Καλαμώνα, όπου εκτρέφοντο ζώα, αλλά και στο κτήμα της Βάρης, όπου ήταν ο κατεξοχήν ερευνητικός παράδεισος δένδρων και φυτών, υπάρχουν κτίσματα – κομψοτεχνήματα, κατασκευασμένα με μεράκι και τέχνη, όπως κρουνοί για πόσιμο νερό, σιλό για σίτιση των ζώων κλπ. Επί πλέον, υπάρχουν εκπληκτικά κτίρια τα οποία ρημάζουν σε αχρηστία, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως από το δήμο.


Οι εκτάσεις άλλωστε είναι τεράστιες και οι προοπτικές που ανοίγονται προς αξιοποίηση είναι σημαντικότατες, αφού η περιοχή, βρίσκεται σε σημαντικότατη γεωγραφική θέση της Ρόδου. Πλησίον του αερολιμένα Ρόδου «Διαγόρας» η Βάρη και λίγο πριν την πασίγνωστη Κοιλάδα των Πεταλούδων ο Καλαμώνας, που κατά καιρούς, μετατρέπεται ακόμα και σε σκουπιδότοπο από ασυνείδητους. Αναλύοντας τα προαναφερόμενα, ο κ. Παππάς, ζήτησε από τον υπουργό κ. Λιβανό, να εξετασθούν τα δεδομένα, ώστε να προχωρήσει άμεσα η παραχώρηση στο Δήμο της Ρόδου, ως δίκαιο αίτημα των παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που επί σειρά δεκαετιών, παραμένει άλυτο.


Στη συνέχεια ο βουλευτής, έθεσε στον υπουργό την ανάγκη της παραχώρησης συγκεκριμένης εκτάσεως στην περιοχή Ελεούσα, προκειμένου να γίνει αξιοποίησή της, για κοινωφελείς σκοπούς, για λογαριασμό της κοινότητας Διμυλιάς, με βάση τον παράγοντα άνθρωπο.


Τέλος συζήτησαν για τις αποζημιώσεις κατηγορίας ψαράδων που είναι σε εκκρεμότητα και την ανάγκη το υπουργείο να προχωρήσει στις αναγκαίες εκταμιεύσεις.


Μετά τη συνάντηση, ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ν.Δ. κ. Παππάς, δήλωσε: «Διευκρίνισα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, την επιτακτική ανάγκη παραχώρησης των εκτάσεων στους αυτοδιοικητικούς φορείς της περιοχής, προκειμένου να σταματήσει η κατάρρευση των ιστορικών κτισμάτων που βρίσκονται εκεί, αλλά και να αξιοποιηθούν καταλλήλως οι περιοχές, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Μετά το πέρασμα πολλών δεκαετιών, οι αφύλακτες αυτές εκτάσεις, θα πρέπει να προστατευθούν και να αναδειχθούν, προς όφελος του ροδιακού λαού. Οι προσπάθειες για την αποκατάστασή τους, ξεκίνησαν με την εποικοδομητική συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο».Comments


bottom of page