Στο ανατολικότερο σημείο της Ελλάδας βρίσκεται το Καστελλόριζο, το Castello Rosso των ιπποτών, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τελευταίων μηνών. Ένα νησί 9,113 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο σύμπλεγμα του οποίου ανήκει η Ρω και η Στρογγύλη.
Τα νησιά αυτά μπορεί να είναι μικρά αλλά η αξία τους είναι μεγάλη, όσο μακριά κι αν βρίσκονται από την Αθήνα και από τους Οθωνούς, το νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στο πιο βορειοδυτικό σημείο της Ελλάδας, πάνω από την Κέρκυρα.
Είναι οι νησίδες και βραχονησίδες Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Βουτσάκια, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος ένα, Πολύφαδος δύο, Σαβούρα, Τραγονέρα, Ψωμί και Ψωραδιά, εκεί που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας και θα κριθεί η ενωμένη Ευρώπη.
Η φροντίδα και το ενδιαφέρον όλων μας για το Καστελλόριζο είναι κάτι το αυτονόητο και το αναγκαίο. Είναι το ενδιαφέρον και οι σκέψεις για τους ανθρώπους που υψώνουν καθημερινά την ελληνική σημαία, για εκείνους που περιμένουν το πλοίο για να ανεφοδιαστούν. Τέτοιο ενδιαφέρον είναι η εξασφάλιση της καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού και το έργο της αφαλάτωσης και της διασφάλισης νερού στο νησί. Είναι δεσμεύσεις που έκανε πράξη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης
Τον Γιάννη Πλακιωτάκη υποδεχθήκαμε στο Καστελλόριζο την περασμένη εβδομάδα, σε μια πρωτόγνωρη περίοδο, εν μέσω πανδημίας και με τους γείτονες μας να προκαλούν καθημερινά και να επιβουλεύονται όσα μας ανήκουν. Η δήλωση του υπουργού μας καλύπτει όλους και δεν υπάγεται σε κομματικό συμφέρον, παρά μόνο σε εθνικό. «Η Ελλάδα είναι ικανή, έτοιμη και αποφασισμένη να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα από τον Έβρο έως το Καστελόριζο και την Κρήτη».
Δεν πρέπει να σταματήσουμε όμως εκεί πιστεύοντας ότι όσα κάνουμε αρκούν και δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Είναι χρέος μας και εθνική αναγκαιότητα να δώσουμε οικονομικά και φορολογικά κίνητρα έτσι ώστε να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη στο Καστελλόριζο, τη Μεγίστη και τη Ρω. Η πανδημία του κορονοϊού απέδειξε περίτρανα ότι η οικονομία μας δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά ο τουρισμός. Οφείλουμε να βρούμε άλλες διόδους για ανάπτυξη. Η θάλασσα και ο αέρας, τα κύματα και ο ήλιος μπορούν να είναι οι λύσεις στην ανάπτυξη της περιοχής. Καταλύτης στη διαδικασία αυτή, είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα Δωδεκάνησα, ένα αίτημα των κατοίκων των νησιών το οποίο πλέον καθίσταται αναγκαίο.
Το σημείο που κάποτε ταυτίστηκε με τα Μνημόνια λόγω ενός θλιβερού διαγγέλματος, πλέον πρέπει να γίνει συνώνυμο της εθνικής υπερηφάνειας και των δίκαιων της Ελλάδας.
Comentarios