top of page

Πρόταση του Γ. Παππά στον Υπουργό Ναυτιλίας για ακτοπλοϊκή γραμμή Κάλυμνος - Θεσσαλονίκη


Συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Γιάννης Παππάς, με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Κατά την διάρκεια της συνάντησής συζητήθηκαν ζωτικής σημασίας θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου και αφορούν στα νησιά της Δωδεκανήσου,με ιδιαίτερη αναφορά στις συγκοινωνίες.

Πρόταση για σύνδεση Καλύμνου – Θεσσαλονίκης

Ο κος Παππάς έθεσε ως πρόταση  στον κ. Υπουργό την ένταξη και του λιμανιού της Καλύμνου στον ήδη υπάρχοντα σχεδιασμό που αφορά το δρομολόγιο – όπως αυτό πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την νέα χρονιά σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), που θα συνδέει ακτοπλοϊκώς τη Θεσσαλονίκη με τα νησιά του νομού μας.

Πρόκειται για μια πρόταση με γνώμονα την ανάπτυξη της Καλύμνου και κυρίως την προώθηση των αλιευμάτων αλλά και λοιπών προϊόντων του νησιού στη Βόρεια Ελλάδα, ένα πάγιο αίτημα ετών.Η στήριξη του δρομολογίου Κάρπαθος – Κάσος

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα δρομολόγια της Δωδεκανήσου όπως αυτά ανακοινωθήκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της πρώτης φάσης κάλυψης επιπλέον «άγονων» γραμμών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Παππά στην ακτοπλοϊκή γραμμή που εξυπηρετεί τα νησιά της Κάσου και της Καρπάθου με την Κρήτη, με τον κ. Υπουργό να αναφέρει πως μελετά με τους συνεργάτες του τρόπους για την στήριξη της συγκεκριμένης διασύνδεσης, τόσο τους χειμερινούς μήνες, όσο και την θερινή περίοδο.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως στις περισσότερες των περιπτώσεων παρέμειναν σε ισχύ οι παλιές λεγόμενες «άγονες γραμμές» καθώς δεν υπήρχε δυνατότητά επανεξέτασης τους στην παρούσα φάση.


Υπέρογκα πρόστιμα

Ο κος Παππάς, έθεσε υπόψιν του κ. Υπουργού το θέμα του μεγάλου προβλήματος με την επιβολή εξοντωτικών προστίμων σε επιχειρηματίες των νησιών που δραστηριοποιούνται στα παραλιακά μέτωπα κι έχουν αναπτύξει στέγαστρα διαμόρφωσης. Από την πλευρά του ο υπουργός ανέφερε ότι με νομοσχέδιο που θα έρθει στην βουλή το νέο έτος θα διευθετηθούν αυτές οι περιπτώσεις καθώς και για τον αιγιαλό.


Τέλος στην «Οδύσσεια» με τις άδειες χειριστή ταχυπλόου

Επιπλέον ο κ. Παππάς έθεσε το θέμα των αδειών χειριστών ταχύπλοου που ταλαιπωρούνται τουλάχιστον 4 έτη σε όλη την Ελλάδα. Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ανέφεραν πως διευθετείται το θέμα με εντολή του υπουργού,αφού με υπαιτιότητα της προηγουμένης ηγεσίας, υπάρχουν περίπου 100.000 άδειες ταυτοποίησης σε εκκρεμότητα.

Μέσω του «Πληροφοριακού Συστήματος Έκδοσης Αδειών Χειριστή Ταχύπλοου Σκάφους» (ΠΣΕΑΧΤΣ) που αναπτύσσεται με ίδια μέσα του Λιμενικού Σώματος και του υπουργείου μέσω δωρεάν λογισμικού από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνιών του Λ.Σ.-  ΕΛΑΚΤ θα προωθηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η διαδικασία έκδοσης αδειών ταχύπλοων σκαφών. Το μοναδικό που πρέπει να κάνουν οι κάτοχοι αυτών των προσωρινών αδειών είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων τους στις κατά τόπους λιμενικές αρχές, μόλις θα γίνει η σχετική ανακοίνωση.


Φύλαξη των συνόρων μας Τέλος έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα και στην προσοχή αλλά και στην ψυχραιμία που οφείλουν να αντιμετωπίζουν,  οι αλιείς των νησιών μας, τις προκλήσεις από τους Τούρκους ψαράδες και το λιμενικό τους. Σε μια περίοδο έντονης αστάθειας της περιοχής απαιτείται σύνεση και ψυχραιμία προκειμένου να αποφευχθεί επεισόδιο με την γείτονα. Η εθνική μας κυριαρχία  στο Αιγαίο επιβλέπεται και προστατεύεται δυναμικά από τις ένοπλες δυνάμεις μας και το λιμενικό σώμα γι αυτό ο κ. Παππάς ζήτησε απο τον υπουργό να μεταφέρει στους καθημερινούς ήρωες του λιμενικού σώματος ,που φυλάνε τα σύνορα μας, τις ευχές του για καλή και ειρηνική χρονιά.

Comments


bottom of page