top of page

Πρόταση-Εισήγηση για την σύσταση Εθνικού Φορέα Αναδάσωσης και Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.


Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου Ιωάννης Παππάς πρότεινε μέσω επιστολής του στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κων/νο Σκρέκα την σύσταση Εθνικού Φορέα Αναδάσωσης και Αντιμετώπισης της Κλιματική Αλλαγής.


Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς στην πρόταση του αναφέρει ότι παρατηρώντας τα εφιαλτικά πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα και τις καταστροφικές συνέπειες στα δάση μας , στην πανίδα αλλά και στις περιουσίες των συμπολιτών μας και αναλογιζόμενος για τις ζοφερές προβλέψεις που μας επιφυλάσσει το μέλλον, με την κλιματική αλλαγή προ των πυλών και όχι μόνο πια, είναι αναγκαία η σύσταση ενός νέου φορέα, που θα μελετήσει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, άμεσα, για την αποκατάσταση της καταστροφής από τις πυρκαγιές, μέσω της επιστημονικής οργανωμένης και όχι ερασιτεχνικής αναδάσωσης.


Ο νέος φορέας θα έχει ως αντικείμενο την μελέτη για τα ειδικά είδη και τις ποσότητες δένδρων, που θα αναδασώσουν τις πληγείσες περιοχές, την προστασία τους από την ελεύθερη βοσκή, την σύγχρονη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και αντιπλημμυρικών έργων , υλοποίηση έργων υπογειοποίησης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης και αλλά κομβικά ζητήματα που προκύπτουν από την πύρινη λαίλαπα, που έχει πλήξει τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες.


Επίσης, μέσω των ειδικών και των επιστημόνων που θα στελεχώνουν τον φορέα, θα υπάρξει σχεδιασμός, για τα ιδανικά είδη των δένδρων ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδος και το πλήθος των δένδρων και φυτών που χρειάζεται η κάθε περιοχή, όχι μόνο για να αποκαταστήσουμε τον αριθμό των καμένων δέντρων αλλά και να δημιουργήσουμε ένα πλεόνασμα δέντρων ώστε να δημιουργηθεί και ένα ευνοϊκό μικροκλίμα σε κάθε περιοχή της επικράτειας.


Ιδανικό είναι να γίνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει, να φυτεύονται δεκάδες εκατομμύρια δέντρα τα επόμενα χρόνια σε όλη την Ελλάδα. O φορέας αυτός θα μπορούσε να συνυπάρχει με την Διεύθυνση Δασών, ο οποίος σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση θα αναλαμβάνει τον επιστημονικό σχεδιασμό για τα ιδανικά είδη δέντρων που πρέπει να φυτευτούν ανά περιοχή, την απόσταση, την προστασία των νέων δέντρων, το πότισμά τους και την εκ των προτέρων δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Στόχος και ευχή μου για τα Δωδεκάνησα είναι να φυτευτούν τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον εκατομμύρια δέντρα.


Επιπλέον οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, επιτάχυναν την ανάγκη εξέτασης ως άμεσης προτεραιότητας της υλοποίησης έργων υπογειοποίησης του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης.


Με το έργο αυτό θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα επιτευχθεί η προστασία του δάσους, η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία του δικτύου έναντι έντονων καιρικών φαινομένων, βελτιώνοντας παράλληλα τους χρόνους συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών του δικτύου.


Για τη χρηματοδότηση των έργων υπογειοποίησης του δικτύου μπορούν να χρησιμοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάπτυξης.


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό η επένδυση αυτή να πραγματοποιηθεί δίνοντας προτεραιότητα στον τουριστικό πυλώνα της χώρας και κυρίως σε νησιά με μεγάλο πληθυσμό, όπου συνυπάρχει έντονη εμπορική, τουριστική, βιοτεχνική δραστηριότητα, παράλληλα με τις οικιστικές ανάγκες. Η Ρόδος που πρόσφατα επλήγη από τις πυρκαγιές, όπως και η Κως, αποτελούν δύο νησιά τα οποία είναι υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση ατυχημάτων στο εναέριο δίκτυο, τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω ισχυρών ανέμων, όσο και κατά τη θερινή λόγω των πυρκαγιών, επισπεύδοντας έτσι την ανάγκη υπογειοποίησης του δικτύου.


Η κλιματική αλλαγή, οι υψηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά ποσοστά πρασίνου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα νησιά μας, δημιουργούν την ανάγκη για περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση αλλά και για την δημιουργία ενός εθνικού φορέα αναδάσωσης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, έτσι ώστε να διασωθούν οι «πνεύμονες» των πόλεων και των νησιών μας, το πράσινο και τα δάση μας.Comments


bottom of page