top of page

Ιωάννης Παππάς: Στους πολίτες αξίζουν συγχαρητήρια για την υπομονή τους.


Συνέντευξη του Βουλευτή Δωδεκανήσου ΝΔ, Ιωάννη Παππά στην εφημερίδα Ροδιακή.


Κύριε Παππά, Πόσο δύσκολη είναι σήμερα πλέον, η κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και ο κόσμος ολόκληρος; Ένα και πλέον χρόνο μετά, ο «εφιάλτης» δεν λέει να φύγει και το χειρότερο ότι οι αντοχές και του κράτους και κυρίως των απλών πολιτών, είναι ελάχιστες.

Η κατάσταση είναι αναμφίβολα δύσκολη και πρωτόγνωρη, τόσο για εμάς, όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη. Ακόμα και ίδιοι οι επιστήμονες βλέπετε ότι ξαφνιάζονται με όσα συμβαίνουν. Το πρόβλημα είναι ότι εκτός από υγειονομική, η κρίση εξελίσσεται σε οικονομική και κοινωνική από τη στιγμή που τα μέτρα επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα.


Στους πολίτες εκτός από μεγάλο σεβασμό για την υπομονή τους και την τήρηση των μέτρων αξίζει και ένα συγγνώμη για τις στιγμές που ίσως τους απογοητεύσαμε. Για το κράτος που ρωτήσατε, να είστε σίγουρος ότι θα κάνει αυτό που πρέπει για να υποστηρίξει εργαζόμενους και επαγγελματίες με κάθε κόστος.


Στις συναντήσεις που έχετε σχεδόν καθημερινά με τους υπουργούς, τους συναδέλφους σας, τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ποιο είναι το κυρίαρχο ζήτημα το οποίο απασχολεί κι έχει άμεση σχέση με τη νησιωτική μας κοινωνία;

Αυτό που συζητάμε σε κάθε τηλεδιάσκεψη και διά ζώσης συνάντηση είναι το πώς θα επανεκκινηθεί η οικονομική δραστηριότητα και θα διασωθούν θέσεις εργασίας μετά από ένα τόσο μεγάλο διάστημα. Αναφορικά με τη νησιωτική μας κοινωνία, το κυρίαρχο ζήτημα είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε ο τουρισμός, ο σημαντικότερος τομέας για την τοπική μας οικονομία και το 25% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.


Προκειμένου να γίνει αυτό όμως απαιτούνται κάποιες παρεμβάσεις όπως η επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά μας έτσι ώστε να δοθεί επιπλέον ώθηση. Το έθεσα κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, καταθέτοντας και αναλυτικό υπομνητικό σημείωμα με προβλέψεις.


Τα ελληνοτουρκικά; Αποτελούν άραγε (δεδομένης της αλλοπρόσαλλης στάσης των γειτόνων μας) κυρίαρχο ζήτημα προβληματισμού;

Όσοι έχουμε μεγαλώσει σε ακριτικές περιοχές, έχουμε μάθει να ζούμε με την τουρκική προκλητικότητα. Όποιος ρωτήσει τους ψαράδες του ανατολικού Αιγαίου μπορεί να σχηματίσει μία γνώμη. Τα ελληνοτουρκικά αποτελούν διαχρονικά κυρίαρχο ζήτημα γιατί όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαστε «καταδικασμένοι» να είμαστε γείτονες με τους Τούρκους και από την πλευρά μας κάνουμε ο,τι μπορούμε έτσι ώστε να βρεθεί μία λύση, πάντα στο πλαίσιο των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου.


Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και η Τουρκία συμμερίζεται την ίδια άποψη καθώς καθημερινά αποδεικνύει ότι αψηφά και περιπαίζει κάθε έννοια νομιμότητας και καλής γειτονίας. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Διεθνές Δίκαιο στο πλευρό της και τις Ένοπλες Δυνάμεις στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών.


Ένα είναι το ερώτημα που καθημερινά ακούμε κι ακούτε κι εσείς από όλους: «Με την τουριστική σεζόν τι θα γίνει; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις που υπάρχουν;

Η φετινή τουριστική σεζόν ευελπιστούμε ότι θα είναι καλύτερη από εκείνη του περασμένου έτους. Ο πληθυσμός στα νησιά μας θα έχει εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό και οι αγορές στις οποίες θα απευθυνθούμε θα είναι ασφαλείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ισραήλ, μία χώρα που αποτελεί παγκόσμιο παράδειγμα για τη διαδικασία του εμβολιασμού.


Η χώρα αυτή λοιπόν που αποτελεί έναν στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας, επιλέγει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας και ειδικά τα Δωδεκάνησα για καλοκαιρινές διακοπές. Το παράδειγμα του Ισραήλ αποτελεί οδηγό για το πώς θα κινηθεί η τουριστική σεζόν. Σίγουρα φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και γνωρίζουμε τα λάθη που πρέπει να αποφύγουμε.


Οι μέρες οι παλιές; Θα επιστρέψουν άραγε στα νησιά μας; Και πότε;

Θα επιστρέψουν, να είστε σίγουρος και εσείς και όσοι διαβάζουν τη συνέντευξη. Θα ήταν επικίνδυνο να κάνω πρόβλεψη για την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα αφού εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών και την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής δραατηριότητας.


Θα επιστρέψουν όμως και θα είναι καλύτερες από εκείνες που πέρασαν, αρκεί να είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι. Για αυτό εργαζόμαστε καθημερινά. Δεν είναι μία απλή ευχή, είναι ένας στόχος, ένα προσωπικό στοίχημα αν θέλετε, για τους συμπολίτες μας που κατοικούν στα Δωδεκάνησα και τα τελευταία 10 χρόνια ταλαιπωρήθηκαν, σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος τόσο με την οικονομική κρίση όσο και με τις μεταναστευτικές ροές. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από ένα καλύτερο μέλλον. Είναι μονόδρομος.


Πώς κρίνετε τις εξελίξεις γύρω από το Κτηματολόγιο Ρόδου και τη λειτουργία του;

Το Κτηματολόγιο και η λειτουργία του έχει προστιθέμενη αξία για την ανάπτυξη του τόπου μας αλλά και για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Αυτός είναι ο λόγος που σε τέτοια θέματα το ζητούμενο είναι η συνεργασία και οι ενωτικές ενέργειες με αποκλειστικό στόχο την εξεύρεση λύσεων εφαρμόσιμων έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα για τη ασφάλεια και τη διευκόλυνση τόσο των εργαζομένων όσο και των κατοίκων του νησιού μας.


Αυτός είναι και ο λόγος που συμμετείχα σε πλήθος συσκέψεων με όλους τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα με τον γενικό γραμματέα κ. Πάνο Αλεξανδρή. Η υπηρεσία του Κτηματολογίου θα μεταστεγαστεί στον χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Ρόδου. Το Τμήμα Παραλαβής Πράξεων θα τεθεί σε λειτουργία στο χώρο των Δικαστηρίων από την επόμενη εβδομάδα για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών για το μεσοδιάστημα.


Παράλληλα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δημοπρατεί την πλήρη επισκευή του κτηρίου του Κτηματολογίου, το οποίο μετά το πέρας των εργασιών θα είναι ένα ασφαλές και λειτουργικό κτήριο και πλήρως ανταποκρινόμενο στις ανάγκες του Κτηματολογίου και των πολιτών.

Comments


bottom of page