top of page

Ιωάννης Παππάς: «Να εξελιχθεί η νησιωτικότητα σε ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα της Ελλάδας»


«Στόχος μας είναι να κλείσουμε τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν», δηλώνει σήμερα ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής & βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Παππάς αναφερόμενος στα προβλήματα της περιοχής μας αλλά και των υπόλοιπων νησιών.


Στη συνέντευξη που ακολουθεί, σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις, την επικυριαρχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις εξελίξεις στην Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και τους στόχους ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.


• Κύριε Παππά, όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σταθερά μπροστά τη Ν.Δ. με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως καταλληλότερο –με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά από τους αντιπάλους του. Θα ήθελα το σχόλιό σας.


Ότι η Νέα Δημοκρατία αυτή την στιγμή είναι ο ισχυρός πόλος στο πολιτικό σκηνικό δεν χωρά αμφισβήτηση, αυτό άλλωστε επιβεβαιώνουν και όλες οι μετρήσεις, στις οποίες το κόμμα μας διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από τον δεύτερο. Κατά την άποψή μου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την εικόνα της στιγμής και αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δείχνουν επίσης την ψήφο εμπιστοσύνης στο όραμα του πρωθυπουργού για την Ελλάδα του μέλλοντος, δείχνοντας τον δρόμο για γενναίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχουμε δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσουμε ακόμη και αν χρειαστεί «να σπάσουμε αυγά». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως είναι ένας αξιόπιστος ηγέτης, πράγμα το οποίο αντιλαμβάνονται οι πολίτες και εξηγεί την πρωτιά της ΝΔ στις έρευνες κοινής γνώμης και την πρωτιά του προέδρου του κόμματός μας στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία. Ωστόσο, στην κυβέρνηση δεν εφησυχάζουμε, καθώς βλέποντας με προσοχή τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων, αντιλαμβανόμαστε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει ζητήματα στην καθημερινότητά του, όπως η ακρίβεια, για τα οποία είναι υποχρέωσή μας να δίνουμε λύσεις, προσπαθώντας κάθε μέρα περισσότερο. Οι πολίτες μάς εμπιστεύονται και εμείς θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους, με ουσιαστικές πολιτικές που στόχο έχουν τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Ελλήνων. Τώρα αν άλλοι χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις για να εφαρμόσουν μικροτακτικές για πρόσκαιρες συμμαχίες, είναι δικό τους θέμα και δεν πιστεύω ότι απασχολεί τον κόσμο.


• Μετά την αποχώρηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την δημιουργία της Νέας Αριστεράς, το πολιτικό σκηνικό άλλαξε: ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συνεχώς πτώση των ποσοστών του, ενώ το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο κόμμα (τουλάχιστον δημοσκοπικά). Πόσο επηρεάζει αυτό, το πολιτικό σκηνικό;


Ξεκινώντας, να ξεκαθαρίσω ότι όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με αποχωρήσεις, διαφωνίες, νέα σχήματα και ο,τιδήποτε άλλο προκύψει είναι αποκλειστικά και μόνο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, των βουλευτών, των στελεχών και όσων, ατυχώς κατά τη γνώμη μου, θεώρησαν ότι αποτελεί αξιόπιστη πολιτική επιλογή. Το πρόβλημα ξέρετε πού ξεκινάει; Όταν τα εσωκομματικά ενός συγκεκριμένου κόμματος αρχίζουν και επιδρούν στη νομοθετική εξουσία και στο πώς λειτουργεί το κοινοβούλιο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και όλους εκείνους που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο. Όταν πριν τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έκαναν λόγο για τοξικότητα από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ακούγαμε ισχυρισμούς για υπερβολές. Τελικά η τοξικότητα επηρέασε τους ίδιους και προσπαθούν να την περάσουν ξανά στον δημόσιο διάλογο. Τους πολίτες όμως δεν τους απασχολούν τα εσωτερικά της Κεντροαριστεράς και αν το ΠΑΣΟΚ ξεπερνάει τον ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις. Αυτό που θέλουν, είναι να ακούσουν προτάσεις, σχέδιο και πιθανές λύσεις για όσα τους απασχολούν και στην κυβέρνηση έχουμε αποδείξει ότι τις σοβαρές προτάσεις τις ακούμε και δεν διστάζουμε να τις εφαρμόσουμε.


• Μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, αναμένουμε και τις ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο 2024. Πόσο σημαντικές θα είναι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη;


Κάθε εκλογική μάχη για την παράταξή μας είναι μια μεγάλη πρόκληση και κάθε κάλπη στέλνει τα μηνύματα των πολιτών. Οι επικείμενες ευρωεκλογές, ωστόσο, έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, και το αποτέλεσμά τους θα επηρεάσει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, αλλά και την εσωτερική ζωή της Ελλάδας. Η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2019, όταν διενεργήθηκαν οι τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές στη χώρα μας. Η θέση της χώρας μας έχει ενισχυθεί και οι πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζονται από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν λίγες ημέρες o «Economist» ανακήρυξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς, αναγνωρίζοντας τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά παράλληλα σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία οδήγησε η μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή μας. Συνεπώς, το διακύβευμα για τις ευρωεκλογές του καλοκαιριού είναι αφενός να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, ώστε να μην ανακοπεί η πορεία της προόδου και της ανάπτυξης, αλλά παράλληλα τα νέα μέλη της αντιπροσωπείας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν το καθήκον να δυναμώσουν τη φωνή της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Οι Έλληνες ευρωβουλευτές συνδιαμορφώνουν την εικόνα που έχει η χώρα μας στην Ευρώπη και λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουμε στην Ελλάδα. Μία ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα ενισχύσει τη φωνή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι στις Ευρωεκλογές θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου, δίνοντας έτσι ρόλο στους Έλληνες της διασποράς. Οι Ευρωεκλογές ελπίζουμε όλοι να αποτελέσουν ένα μήνυμα μείωσης της αποχής που είναι από τις μεγάλες «πληγές» των εκλογικών αναμετρήσεων του 2023.


• Στα Δωδεκάνησα –όπου είστε βουλευτής- υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα. Την νέα χρονιά, ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τα νησιά μας, κατά την εκτίμησή σας;


Να σας το πω όσο πιο απλά θα μπορούσα, στόχος μας είναι να κλείσουμε τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν. Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα καθήκοντα ως υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έθεσα έναν στόχο. Να εξελιχθεί η νησιωτικότητα σε ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματα της Ελλάδας. Περίοπτη θέση έχουν τα Δωδεκάνησα, ο πιο νησιωτικός νομός της χώρας μας, η μοναδική περιοχή όπου ο πληθυσμός αυξήθηκε σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο μεγαλύτερος τροφοδότης του ελληνικού τουρισμού και ένας θεμελιώδης πυλώνας της κομβικής γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Επειδή αναφέρθηκα στον τουρισμό που είναι η βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας, να επισημάνουμε ότι η Ρόδος αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό και οι ενδείξεις για το 2024 δείχνουν να είναι έως και 40% υψηλότερες από ό,τι φέτος. Οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί λοιπόν για τα Δωδεκάνησα αφορούν στην εξέλιξη της νησιωτικότητας σε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα με εφαρμοσμένες και απτές πολιτικές. Αυτονόητη προτεραιότητά μας όμως είναι η διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των νησιωτών μας και η άμβλυνση των διαφορών που υπάρχουν με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ένα από τα βασικά εργαλεία στην κατεύθυνση αυτή είναι οι λεγόμενες «άγονες γραμμές», οι οποίες, προσωπικός μου στόχος είναι, να εξελιχθούν σε γραμμές ανάπτυξης. Στην ίδια λογική εντάσσονται τόσο τα έργα υποδομής στα νησιά μας όπως και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού άφησαν ένα μεγάλο αποτύπωμα στο νησί της Ρόδου και ένας από τους στόχους που έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή είναι η αποκατάσταση των περιοχών και των ζημιών.

bottom of page