top of page

Τα Δωδ/σα είναι ευλογημένος τόπος με υπέροχους ανθρώπους και είναι τιμή μου να αγωνίζομαι γ' αυτούς.

Έγινε ενημέρωση: 26 Νοε 2022


Συνέντευξη Ιωάννη Παππά στην Εφημερίδα Δημοκρατική:


«Η επαναφορά των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα νησιά μας, αποτελεί για εμένα προσωπικά ένα στοίχημα και ένα χρέος», τονίζει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Παππάς, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ‘είναι κάτι εφικτό’.


Επιπλέον, μιλάει για τις εκλογές, και για τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της κρίσης, εφαρμόζοντας ένα συγκεκριμένο πλάνο.


• Κύριε Παππά, τα νησιά μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα αλλά και προκλήσεις. Τα ρεκόρ στον τουρισμό είχαν θετικά αποτελέσματα για το 2022 σε τοπικό επίπεδο, επηρεάζοντας και το ΑΕΠ της χώρας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.


Τα νησιά μας αποδεικνύουν κάθε χρόνο τους λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζονται ως ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού και κατ΄ επέκταση της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να αντιληφθούμε όμως ότι πίσω από τις επιτυχίες αυτές βρίσκονται άνθρωποι. Είναι οι επιχειρηματίες του τουρισμού και της φιλοξενίας και φυσικά οι χιλιάδες κόσμου που απασχολούνται στον χώρο και προσφέρουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε επισκέπτες και ντόπιους. Οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι μας ότι το φετινό ρεκόρ είναι διπλό και ο λόγος είναι ότι προέκυψε μετά από δύο δύσκολες χρονιές λόγω κορωνοϊού και εν μέσω μίας κρίσης ακρίβειας και πληθωρισμού που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει το τουριστικό προϊόν. Σε αυτό το σημείο έγκειται και η ουσία της πρόκλησης στην οποία αναφερθήκατε καθώς τόσο η πρόκληση όσο και τα προβλήματα που υπάρχουν είναι υπαρκτά. Η πρόκληση μάλιστα είναι διττή. Από τη μία να επιτύχουμε ένα ακόμα ρεκόρ την επόμενη χρονιά και από την άλλη να ξεπεράσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα με στοχευμένες παρεμβάσεις. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία δεν είναι εύκολη, όσο κι αν πολλοί επιχειρούν να την παρουσιάσουν παραπλανητικά έτσι. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες όπως έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του κύματος ακρίβειας.


• Το 2023, θα είναι χρονιά εκλογών – κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της πολλές προκλήσεις, με κορυφαία την ακρίβεια, τα εθνικά μας θέματα κ.λπ. ενώ, την ίδια ώρα, η ανάπτυξη καταγράφει καλά ποσοστά και οι επενδύσεις ανεβαίνουν φέρνοντας την Ελλάδα σε υψηλή ζήτηση. Πώς θα τα διαχειριστεί αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη;


Αφού ξεπεράσαμε το όργιο παραφιλολογίας για πρόωρες εκλογές και βάζοντας στην άκρη την τοξικότητα που παράγει η αντιπολίτευση, ας δούμε τα πραγματικά ζητήματα που έχουμε μπροστά μας. Η χώρα προχωράει προς εκλογές στον συνταγματικό τους χρόνο και αυτό είναι ένα κέρδος. Αρκεί να θυμηθεί κανείς τι έγινε την προηγούμενη φορά που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση. Εκμεταλλεύτηκε τους θεσμούς και έσυρε τη χώρα σε εκλογές. Τα γνωρίζουμε, ας μην τα επαναλάβω. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προκλήσεις απέναντί της όχι μόνο για την ίδια αλλά για τους Έλληνες πολίτες. Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις και η μείωση της ανεργίας είναι γεγονός και αφορούν όλους τους πολίτες. Άρα, η σταθερότητα της επόμενης κυβέρνησης διασφαλίζει μία συνέχεια και συνέπεια σε όσα γίνονται. Θα σας μεταφέρω μία πραγματικότητα την οποία βιώνουμε. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, εφαρμόζουν ένα πλάνο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στις καθημερινές ανάγκες. Αμέσως οι πρόθυμοι το πρώτο πράγμα που έσπευσαν να κάνουν ήταν να τα λοιδορήσουν και να τα απαξιώσουν, τη στιγμή που ο στόχος ήταν η μείωση του κόστους σε καταναλωτικά αγαθά. Αντί να απαξιώνεται κάτι, είναι προτιμότερο να βελτιώνεται. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι ένα εργαλείο στα χέρια του πολίτη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Το συνολικό κόστος του «καλαθιού» είναι αισθητά μειωμένο στις περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τη μεγαλύτερη μείωση να φτάνει σε ένα ποσοστό της τάξεως του 11,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα του ΙΝΚΑ, που δεν το λέει κάποιος και φιλοκυβερνητικό, έδειξε πως όποιος επιλέγει να αγοράσει προϊόντα από το «καλάθι», μπορεί να γλιτώσει έως και 12% την εβδομάδα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι συνθήκες παγκοσμίως αλλάζουν από μέρα σε μέρα, ο πληθωρισμός είναι σε όλες τις χώρες πολύ υψηλός, γι’ αυτό το λόγο η χώρα μας χρειάζεται, ιδιαίτερα σε τέτοιες περιστάσεις σταθερότητα και αποφασιστικότητα.


• Στα του οίκου μας, ψηλά στην ατζέντα παραμένει το ζήτημα της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά αλλά και θέματα όπως οι μεγάλες επενδύσεις, η ανάπτυξη και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Τελικά, είναι όλα αυτά εφικτά; Πώς μπορούν να προωθηθούν κατά την άποψή σας;


Η επαναφορά των μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα νησιά μας, αποτελεί για εμένα προσωπικά ένα στοίχημα και ένα χρέος. Είναι κάτι για το οποίο είχα επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν κάποιοι το χαρακτήριζαν λαϊκισμό. Πιστεύω βαθύτατα ότι είναι κάτι εφικτό και εξαρτάται από το αρμόδιο υπουργείο πότε θα γίνει. Αναφορά με τις μεγάλες επενδύσεις είναι κάτι το οποίο ευχόμαστε όλοι και ως κυβέρνηση κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να διευκολύνουμε τους επενδυτές να επιλέξουν την περιοχή μας. Δεν είναι κάτι που γίνεται από φαντασίωση επενδύσεων αλλά από ρεαλιστική ανάλυση των δεδομένων. Ο στόχος είναι οι επενδύσεις εκτός από το οικονομικό όφελος, να έχουν και κοινωνικό.

Τα Δωδεκάνησα με την ποικιλομορφία τους δίνουν πολλές δυνατότητες για τουρισμό όλο το έτος, καθώς μπορούν με τις κατάλληλες επενδύσεις να καλύψουν κάθε είδους τουρισμού, από αγροτουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, εναλλακτικό.


• Κύριε Παππά, επειδή παρακολουθείτε από πολύ κοντά τα θέματα των νησιών μας, αν σας ζητούσα να ιεραρχήσετε τα προβλήματα, ποια θα προτάσσατε για να δοθούν λύσεις;


Αν τα ιεραρχούσα θα τα αδικούσα καθώς τα αντιμετωπίζω ως μία ολότητα και όχι αποσπασματικά που κάποιο μπαίνει σε πρώτη και κάποιο άλλο σε δεύτερη μοίρα. Οπότε η σειρά που σας τα αναφέρω δεν αποτελεί ιεράρχηση. Σίγουρα η υγεία αποτελεί έναν τομέα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην περιοχή μας. Η έλλειψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, το οποίο βέβαια είναι πανελλήνιο πρόβλημα, αποτελεί για τις δομές υγείας των νησιών μας την μεγάλη πληγή. Καταβάλλεται από όλους τεράστια προσπάθεια ώστε να καλύπτονται τα κενά, με κίνητρα στους ιατρούς ώστε να έρθουν και να υπηρετήσουν στα νοσοκομεία μας και να παρέχεται η καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους ασθενείς.


Επιπλέον η επένδυση στον εκσυγχρονισμό και στον εμπλουτισμό των υποδομών των νησιών αποτελεί ένα θέμα το οποίο αποτελεί αναμφίβολα προτεραιότητα. Έχει μάλιστα διπλή στόχευση. Πρώτα και κύρια τους κατοίκους που ζουν εδώ και περνάνε τον χειμώνα επωμιζόμενοι τα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν με πρώτο και κύριο την απόσταση από την ηπειρωτική χώρα. Ξέρετε, όταν λέμε για νησιωτικότητα, μην θεωρείτε ότι πρόκειται για μία πραγματικότητα που προσλαμβάνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Σε δεύτερο επίπεδο η αναβάθμιση των υποδομών συνεπάγεται και την αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος καθώς θα τις απολαμβάνουν και οι χιλιάδες τουρίστες που μας επιλέγουν το καλοκαίρι για τις διακοπές τους. Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο μπορούμε να εστιάσουμε είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας. Μια περιοχή με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Και όταν λέω ανάπτυξη, δεν μιλάω για μία λέξη κενή περιεχομένου αλλά για κάτι ουσιώδες. Όπως αναφέρατε παραπάνω την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ή την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η περιοχή μας επίσης, θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο με πολλές πτυχές, όπως η ενέργεια και η ανώτατη εκπαίδευση.


Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, με υπέροχους ανθρώπους αγωνιστές της καθημερινότητας και των δυσκολιών από τη νησιωτικότητα. Άνθρωποι που φυλάνε Θερμοπύλες και δεν τους φοβίζουν οι απειλές των γειτόνων μας. Από τη μεριά μου καθημερινά βρίσκομαι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, η πόρτα μου και το τηλέφωνο μου είναι πάντα ανοιχτά, αφουγκράζομαι τις αγωνίες τους και προσπαθώ όσο περνάει από το χέρι μου να δίνω λύσεις και να μεταφέρω στην κεντρική διοίκηση τα ζητήματα που υπάρχουν στα νησιά μας. Γι’ αυτό με εξέλεξαν και είναι τιμή μου να τους εκπροσωπώ στη Βουλή των Ελλήνων.

Comentarios


bottom of page