top of page

Ιωάννης Παππάς: Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα.


Από το βήμα της βουλής ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Υγείας το οποίο δίνει ουσιαστικές λύσεις σε πολλά προβλήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας.


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας "Ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVlD-19, την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις". που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα πρόκειται για το τελευταίο νομοσχέδιο του πολύπαθου 2020 το οποίο κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.


Πρόκειται για λύσεις σε προβλήματα που προέκυψαν λόγω της πανδημίας και τα προβλήματα πρέπει να λύνονται τώρα.


Είναι εξαιρετικά σημαντικά για την προστασία της δημόσιας υγείας όσα προβλέπονται στα άρθρα που αφορούν το Υπουργείο Υγείας.


Ανάμεσα σε αυτά είναι η παράταση για την διεξαγωγή των "γρήγορων" covid test, στη χορήγηση των φαρμάκων για τους νοσούντες, στην συνέχιση της αποστολής φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες, η δυνατότητα κατ' οίκον και εξ αποστάσεως παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, οι προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι δυνατότητες μετακίνησής τους και η δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών ιατρών σε δημόσια νοσοκομεία.


Η δυνατότητα μετατροπής απλών κλινών νοσηλείας σε ΜΑΦ και ΜΕΘ και τη δυνατότητα δέσμευσης χώρων και κινητών μέσων, ακόμα και σκαφών εάν υπάρχει ανάγκη διακομιδής, η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων στον ΕΟΔΔΥ, στο ΕΚΑΒ, η δυνατότητα εάν χρειαστεί προμήθεια ασθενοφόρων ή η δυνατότητα των νεφροπαθών να μπορούν να πηγαίνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία για αιμοκάθαρση.


Περιλαμβάνονται δε, συγκεκριμένες διατάξεις στο νομοσχέδιο που πρότεινα στα αρμόδια υπουργεία και δίνουν ανάσα σε επαγγελματικούς κλάδους και ιδιώτες όπως :


• Για τους νοσούντες από Covid19 λογιστές-φοροτεχνικούς, έγινε τελικά αποδεκτή από το επιτελείο του Υπ. Οικονομικών η παράταση φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων των εντολέων-πελατών τους. Η παράταση αφορά το διάστημα κατά το οποίο εξαιτίας της νόσου οι λογιστές-φοροτεχνικοί αδυνατούσαν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους. Προβλέπεται επίσης ιδιαίτερη ρύθμιση σε περίπτωση θανάτου.


• Σε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για το έτος 2014 που υπεβλήθησαν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016 θεωρούνται εμπρόθεσμες και διαγράφονται τυχόν πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Οι εν λόγω ρυθμίσεις ήταν ένα δίκαιο αίτημα του κλάδου των φοροτεχνικών και υλοποιείται.


• Στο άρθρο 66 περιλαμβάνεται επιχορήγηση μεταφορικού κόστους για τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Έτσι, και στο τελευταίο ακριτικό νησί θα φτάνουν Εφημερίδες και Περιοδικά, των οποίων η κυκλοφορία ήταν σχεδόν απαγορευτική ένεκα του υψηλού μεταφορικού κόστους.

Επιπλέον δε, έπειτα από την δέσμευση του αρμοδίου υφυπουργού θα εξεταστεί η δυνατότητα βοήθειας για την μείωση του κόστους κυκλοφορίας και των περιφερειακών εντύπων.


• Επιπρόσθετα με το άρθρο 105 δίνεται παράταση προθεσμίας για τη δήλωση διακριτικού τίτλου στα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια και διαμερίσματα


• Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω στήριξη στους ναυτικούς μας που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται με επέκταση ή νέες αναστολές συμβάσεων εργασίας.


• Παρατείνονται τα όρια ηλικίας απόσυρσης λεωφορεία ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία κλειστού και ανοιχτού τύπου, σχολικά λεωφορεία, επιβατικά δημοσίας και ιδιωτικής χρήσης.


Επίσης περιλαμβάνεται η έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ 1ου βαθμού και των νομικών τους προσώπων, από οποιαδήποτε αιτία, που έχουν γεννηθεί έως το τέλος του 2020, ρυθμίζονται μέχρι 120 δόσεις με απαλλαγή των προσαυξήσεων ή μέρους τους.


• Σε άλλη διάταξη επίσης προβλέπεται η παράταση της αναστολής κατάργησης των διατάξεων περί δημοσίευσης δημοσίων διακηρύξεων- προκηρύξεων στον τοπικό και περιφερειακό τύπο, έτσι εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η ευρεία γνώση των συμβάσεων.


Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για όλους και είναι χρέος μας να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία για να εξομαλύνουμε τα προβλήματα


• Επιπρόσθετα για το 2020 κατ’ εξαίρεση θα αρκούν 50 ημέρες εργασίας για τη χορήγηση τακτικού επιδόματος ανεργίας στους απασχολούμενους σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα.

Μιλάμε για τα επαγγέλματα τα οποία δέχθηκαν ανεπανόρθωτο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το δυστυχές είναι ότι συνεχίζουν να δέχονται.


• Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται επίσης η κατ εξαίρεση μετακίνηση και επαναφορά προσωπικού του δημοσίου στον e-ΕΦΚΑ για την ταχύτερη περάτωση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Με αυτή τη διάταξη δίδεται η δυνατότητα για την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των συντάξεων που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας.


Παράλληλα για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και γρήγορα η συγκεκριμένη διαδικασία δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης συνταξιούχων υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ και προσωπικού των επιμελητηρίων και των επιστημονικών συλλόγων.


Αποτελεί απόδειξη ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εδώ, παρούσα για να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη υπάρχει σε συνθήκες πρωτόγνωρες για τη χώρα.


Οι εξελίξεις τρέχουν, η διαδικασία είναι δυναμική και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και όχι να λέμε «σας τα λέγαμε». Γι αυτό και το έκτακτο του νομοσχεδίου για το οποίο μας κατηγορεί η αντιπολίτευση, η οποία αρνείται να ψηφίσει τόσο σημαντικές για την κοινωνία διατάξεις.

Comments


bottom of page