top of page

Η ομιλία του βουλ/τή Δωδ/σου Ιωάννη Παππά στην βουλή για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2021


Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στην ομιλία του στην βουλή για την ανάγκη ψήφισης του προϋπολογισμού για το έτος 2021, καθώς αποτυπώνει την πρόθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει το σύστημα υγείας και όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Για τα 24 δις του 2020 και τα 7,5 δις του 2021.

 • Επιστρεπτέα Προκαταβολή που θα ξεπεράσει τα 5,5 δις.

 • Πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ και Ταμείου Εγγυοδοσίας πάνω από 5 δις.

 • Αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων για όσους πλήττονται

 • Αναστολές συμβάσεων εργασίας και ταυτόχρονη απαγόρευση απολύσεων

 • Δεύτερη μείωση, κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών – μείωσης που αυξάνει το καθαρό εισόδημα των εργαζομένων. Περισσότερα από 1,8 δις σε όλη τη χώρα.

 • Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα

 • Πλήρης κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά μας

 • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί

 • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 22%,

 • Μείωση από 22% στο 9% το φόρο για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ

 • Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από 28% στο 24%

 • Αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές για 3 χρόνια

 • Επενδύσεις Microsoft, Pfizer

 • Επένδυση Volkswagen στην Αστυπάλαια

Και έχουμε μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα ύψους 32 δις ευρώ, για την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, τη Πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.


Επιπλέον έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα ανέφερε: Για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας. Ένα προνόμιο που αναγνώρισε η πολιτεία και η ευρωπαϊκή ένωση πριν από πολλά χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη την πολύ-νησιωτικότητα και την δυσκολία διασύνδεσης και επικοινωνίας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ένα μέτρο το οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣύριΖα-Ανελ απεμπόλησε


Οι μειωμένοι συντελεστές ισχύουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και από τα Δωδεκάνησα στην Κω και τη Λέρο, νησιά που σηκώνουν μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού.


Αυτό το οποίο ζητάω εκ μέρους της κοινωνίας των Δωδεκανήσων είναι το μέτρο αυτό να επεκταθεί σε όλα τα νησιά μας γιατί το επιβάλλουν οι συνθήκες ,το επιβάλλουν οι Καταστάσεις. Δεν νοείται ακριτικά νησιά όπως το Καστελλόριζο, το Αγαθονήσι, οι Λειψοί, η Ψέριμος, οι Αρκιοί, η Κάσος, η Τήλος και τα άλλα νησιά να έχουν 24% ΦΠΑ. Και αυτό δεν είναι λαϊκισμός. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τους ακρίτες μας που κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία.


Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά το μέτρο της μείωσης ενοικίου κατά 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενούς τους.


Θα ήθελα να θέσω υπόψη του οικονομικού επιτελείου την προοπτική της επέκτασης του μέτρου έως το τέλος 2021. Ταυτόχρονα βέβαια με τη σταθερή συμμετοχή του κράτους στον περιορισμό της απώλειας εσόδων των ιδιοκτητών.


Να μπορέσουν οι μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις να αντέξουν και να επανέλθουν όταν φέρουμε την κανονικότητα στην αγορά και όχι να δούμε κλειστές επιχειρήσεις όπως ονειρεύεται και θέλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.


Τρίτον, θα ήθελα να απευθυνθώ στον υπουργό των οικονομικών για το θέμα των δανειοληπτών της τράπεζας Δωδεκανήσου που βρίσκεται υπό ειδική εκκαθάριση και βρίσκονται σε δεινή θέση.


Είναι αδιανόητο να μην εφαρμόζονται τα ευνοϊκά μέτρα για τις ρυθμίσεις οφειλών στους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις των τραπεζών υπό ειδική εκκαθάριση.


Η συνεταιριστική τράπεζα στήριζε την οικονομία της Δωδεκανήσου. Και η κυβέρνηση τώρα οφείλει να τους προστατεύσει από τους εκκαθαριστές όπως όλους τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών. Απλά ζητάμε Ισονομία .


Τέταρτον ως κυβέρνηση να δώσουμε βάση στις υποδομές στα νησιά μας. Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, των λιμένων των οδικών δικτύων των ενεργειακών υποδομών και βέβαια της ενίσχυσης των δομών Υγείας πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Θέλω να κάνω ειδική αναφορά στα κτήρια του Κτηματολογίου Ρόδου και Κω και το Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου που χρήζουν άμεσης επέμβασης. Τα παραπάνω κτήρια είναι συνυφασμένα με την ιστορία της Δωδεκανήσου και πρέπει να είναι ασφαλή και λειτουργικά, ενώ πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση Δικαστικού Μεγάρου και νέου νοσοκομείου στην Κω. Είμαστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Υγείας .


Στην ίδια λογική τα ακίνητα που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ , είναι καιρός να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος του τόπου μας.


Τέλος κάλεσε την αντιπολίτευση να αφήσει τον λαϊκισμό και να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό. Δεν επιτρέπεται να γίνεται διαγωνισμός πλειοδοσίας και εξυπνάδας. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε δύσκολη θέση και ο ρόλος μας είναι να δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.


Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε τους επιχειρηματίες, εταιρίες και συλλόγους που αποτελούν λαμπρό παράδειγμα προσφοράς μίμησης και ευεργεσίας για την πατρίδα μας και συγκεκριμένα: Τον κύριο Δημήτρη Γιαννακόπουλο και την ΒΙΑΝΕΞ για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Καστελλορίζου καθώς και για την δημιουργία του φαρμακείου στο νησί σε συνεργασία με τον δήμο Καστελλορίζου και τον Σύλλογο Φαρμακοποιών Δωδεκανήσου, τη Lamda Development και τον διευθύνοντα σύμβουλό της κύριο Οδυσσέα Αθανασίου για την ανακαίνιση του αστυνομικού τμήματος Καστελλορίζου, τον σύλλογο Αγία Μαρίνα και την πρόεδρο Άννα Σταυριανού για την προσφορά σε εξοπλισμό εκατομμυρίων ευρώ, όχι μόνο στα Νοσοκομεία της Δωδεκανήσου αλλά και σε άλλα νοσοκομεία της Ελλάδος, το Ίδρυμα Νιάρχος για τη συνολική του προσφορά και τους εφοπλιστές κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, κ. Αγγελική Φράγκου και την εταιρία ΙΟΝ για την δωρεά 12 νέων κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Νίκαιας.

Comentarios


bottom of page