top of page

Η ενημέρωση της ημέρας (16/3/21)

Έγινε ενημέρωση: 18 Μαρ 2021


Καλημέρα σας,


Δεν υπάρχουν ευρήματα που να αποδεικνύουν ότι τα περιστατικά θρομβώσεων σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτες (εδώ), θα συνεδριάσει πάλι σήμερα για να εξετάσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Μέχρι σήμερα Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ιρλανδία και Κύπρος έχουν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με εμβόλιο της AstraZeneca μέχρι να αποφανθεί για την ασφάλειά του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ). Ο ΕΜΑ επανέλαβε χτες ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων και ότι οι θρομβώσεις σε εμβολιασμένους δεν υπερβαίνουν εκείνες που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό, θα συνεδριάσει πάλι για το θέμα μεθαύριο, Πέμπτη. Μέχρι σήμερα οι αχρησιμοποίητες δόσεις του εμβολίου στην Ευρώπη ανέρχονται σε 8 εκατομμύρια, η εξέλιξη γεννά ανησυχίες για νέες καθυστερήσεις στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν παρουσιαστεί 30 περιπτώσεις θρόμβωσης σε 5 εκατ. εμβολιασμούς με AstraZeneca, ο αναμενόμενος αριθμός στον γενικό πληθυσμό μη εμβολιασμένων ίσως θα ήταν 20 περιπτώσεις σε μια βδομάδα.


Bloomberg: Does AstraZeneca’s shot cause blood clots? -εδώ.


Στα καθ’ ημάς, οι αρχές ακολουθούν τις υφιστάμενες οδηγίες του ΕΜΑ, σε αυτό το πλαίσιο οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αν και καθησυχαστική, επανεξετάζει όλα τα επιστημονικά δεδομένα από τις 9 π.μ. σήμερα. Η κυβέρνηση ποντάρει στην γρήγορη εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμών αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Άκης Σκέρτσος στην Καθημερινή, το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων στο μέλλον θα εξαρτάται λιγότερο από τον αριθμό των κρουσμάτων και περισσότερο από την πορεία των εμβολιασμών. Προς το παρόν, πάντως, η κρίσιμη απόφαση για την έναρξη του σταδιακού ανοίγματος συναρτάται με την εξέλιξη των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες -υπό την πίεση της προφανούς διαπίστωσης ότι η συμμόρφωση με τα υγειονομικά μέτρα υποχωρεί ραγδαία.


Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.134 κρούσματα, 564 οι διασωληνωμένοι, 46 θάνατοι, στο διήμερο έγιναν 937 εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι 520 στην Αττική, στο 92% είναι η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ.


Στην καθ’ ημάς επικαιρότητα ξεχωρίζουν ακόμη δύο εξελίξεις:


Διερευνητικές: Ο 62ος γύρος διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας, ξεκινά σήμερα στην Αθήνα (για να ακολουθήσει αύριο ένας γύρος πολιτικών διαβουλεύσεων σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων). Γεγονός σημαντικό καθ’ εαυτό, αλλά και ως μέρος της ευρύτερης κινητικότητας ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, 25-26 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί το ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.


Παρεμπιπτόντως, διαβάστε:


Άρθρο του P.T. Ερντογάν για την Τουρκία στη Συρία, στο Bloomberg, εδώ.

Ανάλυση: Turkey Signals Sweeping Regional Ambitions, BESA Center, εδώ.

Άρθρο: Τα αιτήματα που δεν προβάλλουμε στην ΕΕ, του Π. Ιωακειμίδη, εδώ.

Υπόθεση Κουφοντίνα: Η απόφαση Κουφοντίνα να διακόψει την απεργία πείνας αποφορτίζει ένα κλίμα έντασης που κυριάρχησε τις προηγούμενες ημέρες. Αυτό είναι θετικό. Το αρνητικό είναι ότι η τρομοκρατία έγινε, ως μη έδει, απερίσκεπτα, θέμα κομματικής αντιδικίας και οι κινητοποιήσεις έδωσαν την ευκαιρία σε έναν παρηκμασμένο «ριζοσπαστικό» χώρο να ενεργοποιηθεί και να ανανεώσει τις γραμμές του.


Οικονομία:


Eurogroup: Το Eurogroup αποφάσισε χθες να διατηρήσει ουσιαστικά σε αναστολή το Σύμφωνο Σταθερότητας και το 2022. Σχετικά με την Ελλάδα, συζητήθηκε η 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ελλάδας, στην επόμενη αξιολόγηση θα συζητηθούν η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και η προστασία πρώτης κατοικίας. Περισσότερα, εδώ.


Ενοίκια: Τη δυνατότητα να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα ενοίκια Μαρτίου-Δεκεμβρίου που είχαν μειωθεί με κρατική εντολή έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έλαβαν αλλά δικαιούνται αποζημίωση. Αναλυτικές οδηγίες, εδώ.


Σε αναστολή 532.208 μισθωτοί: Σχεδόν 1:4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, 532.208, βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), έναντι 992.443 που ήταν στο πρώτο κύμα της πανδημίας, Μάρτιο-Απρίλιο 2020. Η απώλεια εισοδήματος όσων είναι σε αναστολή υπολογίζεται σε 30-35% κάθε μήνα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος κύματος απολύσεων με την απόσυρση των μέτρων, άρα θα απαιτηθούν σχεδιασμένες πολιτικές για την ενίσχυση όσων βρεθούν εκτός αγοράς εργασίας και για τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Όλη η έρευνα εδώ.


Ανάλυση:


Κοινωνικές ανισότητες- ζήτημα ολιστικής προσέγγισης, των Δημήτρη Λιάκου και Ειρήνης Νταή


Η επιτυχής αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη σημερινή συγκυρία προϋποθέτει ένα σχέδιο συνεκτικής πολιτικής με σεβασμό και μέριμνα για όλες τις κοινωνικές ομάδες και με συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους. Ένα σχέδιο που θα αξιοποιεί τα διδάγματα των κρίσεων και θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της προστασίας της δημοκρατίας, της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής –γράφουν οι Δημήτρης Λιάκος και Ειρήνη Νταή στο KReport, σε ένα άρθρο-πλατφόρμα για τη διερεύνηση κι επεξεργασία δέσμης δράσεων που συνδυασμένα θα αντιμετωπίζουν το κεντρικό πρόβλημα της εποχής. Το άρθρο εδώ.


Ματιές στον κόσμο: Πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη


Η επιστροφή του Λέττα: Στην Ιταλία, μετά την ανάδειξη του Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία, ένας σύμμαχος και ομοϊδεάτης του, ο Ενρίκο Λέττα ανέλαβε την ηγεσία του σημαντικότερου κόμματος της συμπολίτευσης. Ειρωνεία της ιστορίας θα έλεγε κανείς: Το Δημοκρατικό Κόμμα, μακρινός απόγονος του κόμματος του Γκράμσι και του Μπερλινγκουέρ, αναδεικνύει στην ηγεσία του κάποιον που ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και υπήρξε Πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


Ήττα των χριστιανοδημοκρατών: Η ήττα του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) την Κυριακή σε Βάδη-Βυρτεμβέργη και Ρηνανία-Παλατινάτο, σημάδεψε την έναρξη μιας εκλογικής διαδικασίας που θα προσδιορίσει την (κρίσιμη για όλη την Ευρώπη) διαδοχή μετά το τέλος της 16ετους κυριαρχίας της καγκελαρίου Μέρκελ. Για «δύσκολη βραδιά» μίλησε ο Β. Σόιμπλε, στο επίκεντρο των αναλύσεων ο 'Αρμιν Λάσετ, που εξελέγη αρχηγός του CDU τον Ιανουάριο. Ρεπορτάζ εδώ, επίκαιρη ανάλυση The spectre of a left-led «traffic light» coalition is rising in


Germany, του J. Cliffe, στο NewStatesman, εδώ


Ολλανδία: Βουλευτικές εκλογές με τριήμερη διαδικασία λόγω πανδημίας άρχισαν χθες, η Ολλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που πηγαίνει στις κάλπες μετά την πανδημία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επανεκλογή του πρωθυπουργού Ρούτε.


Μυανμάρ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, μέσα σε μια ημέρα, την Κυριακή, οι πραξικοπηματίες σκότωσαν 44 διαδηλωτές. Η ηγέτιδα της Μυανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι εξακολουθεί να κρατείται σε μυστική τοποθεσία. Καταγγελίες για βασανιστήρια μέχρι θανάτου αντικαθεστωτικών, εδώ


Κλιματική αλλαγή: Τις χειρότερες περιόδους ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών στην Ευρώπη τα τελευταία 2.000 χρόνια καταγράφουν οι επιστήμονες, εδώ


Brexit: Διαδικασίες για παραβίαση της συμφωνίας του Brexit ξεκινά η ΕΕ εναντίον της Βρετανίας μετά την απόφαση του Λονδίνου να αναβάλει μονομερώς ορισμένους τελωνειακούς ελέγχους στη Βόρεια Ιρλανδία, εδώ


Βατικανό: «Ο Θεός δε μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία» απεφάνθη η Αγία Έδρα, μη δίνοντας την συγκατάθεση της στο γάμο ομόφυλων ζευγαριών, εδώ


Βρετανία: Την αύξηση «πάνω από το 40%» του ορίου των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, εδώ.


ΗΠΑ - Β. Κορέα: Η πρώτη αντίδραση της Πιονγιάνγκ στην κυβέρνηση Μπάιντεν ήρθε μέσω της αδελφής του Βορειοκορεάτη ηγέτη, που προειδοποιεί την Ουάσιγκτον, εδώ.


Όσκαρ: Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, σε μια ιδιαίτερη χρόνια για τον παγκόσμιο κινηματογράφο λόγω πανδημίας. Περισσότερα εδώ. Δύο Έλληνες μεταξύ των υποψηφίων,εδώ.


Η πανδημία στον κόσμο:


Παγκοσμίως τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 120.191.417 και οι θάνατοι είναι 2.660.076 εδώ.


Οι εμβολιασμοί παγκοσμίως εδώ.


Moderna: Ξεκίνησαν από χθες οι κλινικές δοκιμές για νέα έκδοση του εμβολίου το οποίο θα μπορεί να αποθηκεύεται σε ψυγεία αντί για καταψύκτες, κάνοντας τη διανομή και την αποθήκευσή του πιο εύκολη εδώ.


Ιταλία: Από χθες νέα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η γρήγορη μετάδοση των μεταλλάξεων εδώ.


Χιλή: Ανακοινώθηκε χθες πως από την Πέμπτη το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας θα βρίσκεται υπό περιορισμό εδώ.


Οικονομία-αγορές:


Χρηματιστήρια Ασίας: Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX ενισχύεται κατά 1,10% στις 7.096,80 μονάδες, στην Ιαπωνία ο Nikkei, καταγράφει κέρδη κατά 0,62% στις 29.951,61 μονάδες, στο Χονγκ-Κονγκ ο Hang Seng ενισχύεται κατά 0,62% στις 29.012,35 μονάδες και στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai καταγράφει κέρδη 0,24% στις 3.428,70 μονάδες, εδώ.


Η χθεσινή μέρα: Στη Wall Street ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,53% στις 32.953 μονάδες. Ο S&P 500 εμφάνισε κέρδη 0,65% στις 3.968 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε 1,05% στις 13.459 μονάδες εδώ. Στις ευρωπαϊκές αγορές ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έμεινε αμετάβλητος στις 423,08 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,17%, στις 6.749,70 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη έχασε 0,28%, στις 14.461,42 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,18%, στις 6.035,97 μονάδες εδώ.


Πετρέλαιο: Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 0,3% στα 65,39 δολάρια ανά βαρέλι εδώ. Χρυσός: Η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.729,20 δολ./ουγκιά εδώ. Ομόλογα: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε στο 1,59%. Συνάλλαγμα: Το δολάριο ενισχύθηκε 0,07% έναντι του ευρώ στο 1,193 δολ.


Σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε:


Σήμερα, Τρίτη, 17.00-18.30, τη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την επίδραση του covid-19 στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, με τους Αλ. Κρητικό (DIW), Μ. Ματσαγγάνη (Πολυτεχνείο Μιλάνου), Β. Πράις (CEBR), Γ. Σιώτη (Πανεπιστήμιο Μαδρίτης), συντονιστής ο Νίκος Βέττας, εδώ.


Σήμερα, Τρίτη, στις 18.00, τη διάλεξη «Από τα άτομα του Δημόκριτου στα Τρίγωνα του Πλάτωνα: Η δομή της Ύλης υπό το φως της σύγχρονης επιστήμης», που διοργανώνει η Ακαδημία Αθηνών, ομιλητής ο ακαδημαϊκός Κ. Βαγενάς, για πληροφορίες και παρακολούθηση εδώ.


Αύριο, Τετάρτη, στις 18.30, τη διαδικτυακή συζήτηση για την έρευνα και την καινοτομία στην Ελλάδα, που διοργανώνουν το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας και η διαΝΕΟσις, το πρόγραμμα της εκδήλωσης και δηλώσεις συμμετοχής εδώ.


Για τα εσωτερικά θέματα:


Αντιεξουσιαστές και καρναβαλιστές μαζί στον αγώνα, του Αντώνη Πανούτσου, στο Protagon, εδώ.

«Καλή ανοσία», μια νέα, αναγκαία ευχή, του Παντελή Μπουκάλα, στην Καθημερινή, εδώ.

Το «Πολιτικό Κέντρο» στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, του Γ. Μειμάρογλου, Athens Voice, εδώ.

Συλλαλητήρια και κόπωση ανησυχούν το Μαξίμου, του Κ. Αλεξανδρή, στον Liberal, εδώ.


Τέλος, μπορείτε να δείτε τις πρώτες σελίδες των σημερινών εφημερίδων εδώ και μια σταχυολόγηση θεμάτων και άρθρων γνώμης από την ομάδα του Γιάννη Πευκιανάκη, εδώ.
bottom of page