
Καλημέρα σας,
Σημειώστε το: Ανησυχία από τη συνεχή άνοδο των τιμών των τροφίμων, σύμφωνα με τον ειδικό δείκτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) ακρίβυναν 2,4% τον Φεβρουάριο, για ένατο συνεχόμενο μήνα, οι τιμές τους βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο 2014, η κορύφωσή τους το 2008 προκάλεσε αστάθεια σε όλο το νότο, το 2011 συνέβαλε στην αραβική άνοιξη, εδώ.
Στις καθ΄ ημάς εξελίξεις,
Η χθεσινή συζήτηση για δύο στην Βουλή είχε μια ξεχωριστή σημασία. Ερχόταν μετά από ημέρες μεγάλης έντασης. Mετά από μια έκρηξη θυμού (που αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε στον μικρόκοσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) για τον σε κοινή θέα ξυλοδαρμό ενός πολίτη από αστυνομικούς την Κυριακή. Μετά από την βία της Τρίτης, όπου- για να θυμηθούμε τον Μάνο Χατζιδάκι- (ξανα) είδαμε το πρόσωπο του τέρατος και τρομάξαμε ξανά. Μα ερχόταν επίσης σε μια περίοδο όπου η περιπέτεια της πανδημίας παρατείνεται, η λήξη της αναβάλλεται ξανά, η κούραση αρχίζει να νικά τον φόβο, η αποτελεσματικότητα των μέτρων αμφισβητείται, η πειστικότητα της επιδημιολογικής παιδαγωγικής κάμπτεται.
Οι πιο αισιόδοξοι περίμεναν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να παραιτηθούν από τις ρητορικές συμβάσεις της πολιτικής αντιπαράθεσης και από την ανάγκη να επικοινωνούν με το κοινό του ο καθένας, θα έβρισκαν τρόπο να κατεβάσουν τον διακόπτη της έντασης, να χαμηλώσουν την θερμοκρασία, να συναντηθούν σε μια από κοινού καταδίκη της βίας.Μα αν ξανακούσει κανείς την συζήτηση θα διακρίνει ένα παράδοξο: Πως ο καθένας από τους δυο πολιτικούς αρχηγούς προσπάθησε να βρει έναν τρόπο να μιλήσει και στο ακροατήριο που λιγότερο τον ακούει. Ο Αλέξης Τσίπρας στους «νοικοκυραίους», ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους νέους.
Ήταν σαν προσπαθούν και οι δύο να διαχειριστούν τα μηνύματα μιας πρόσφατης δημοσκόπησης της Metron analysis (εδώ) που είχε ενδιαφέροντα μηνύματα και για τους δύο.
Το ένα μήνυμα είναι πως για πρώτη φορά η αποτελεσματικότητα των μέτρων για την πανδημία αμφισβητείται από μια ισχυρή μερίδα της κοινής γνώμης (44%), ενώ ένα 52% (69% στις ηλικίες 17-34) τα βρίσκει κοινωνικά άδικα και ένα 45% θεωρεί ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους δημοκρατικούς κανόνες (ποσοστό που ανεβαίνει στο 66% στις ηλικίες 17-34). Το άλλο μήνυμα είναι πως η κρίση για την αντιπολίτευση είναι ακόμη πιο αυστηρή, καθώς ένα 66% λέει «δεν βοηθούν». Απάντηση που ανεβαίνει εντυπωσιακά στο 70% για τις ηλικίες 17-34, στο 74% για τις ηλικίες 35-44.
Η συζήτηση στην Βουλή άφησε την εντύπωση ότι την δημοσκόπηση την είχαν διαβάσει. Μένει να δούμε αν μπορούν να απαντήσουν στα ευρήματά της.
Οικονομία:
Κάτι που χρήσιμο θα ήταν να μην ξεχνάμε μέσα στη γενική αναστάτωση, κόπωση και θολούρα, είναι η οικονομία. Η κατάστασή της είναι εύθραυστη όπως εύθραυστη είναι κι η εμπιστοσύνη των αγορών προς αυτήν. Μας διασώζει ότι έχουμε ενταχθεί στο έκτακτο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γι’ αυτό δανειζόμαστε (αν και βαρύτατα υπερχρεωμένοι…) φτηνά από τις αγορές και, έτσι, υπάρχει η δυνατότητα για δημοσιονομικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Για να μη χυθεί το γάλα –γράφει ο Κώστας Καλλίτσης σήμερα στη Καθημερινή- έχουμε ανάγκη κάποιου είδους εθνική συνεννόηση –όχι κομματική πόλωση και διχασμούς. Το άρθρο εδώ.
Πανδημία:
Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 2.405 νέα κρούσματα, 521 διασωληνωμένοι, 49 θάνατοι. Ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το όριο συναγερμού, φθάνοντας στο 4,5%. Στα νοσοκομεία όλης της χώρας 4.032 ασθενείς. Κατά 15% αυξήθηκε την τελευταία εβδομάδα η επιβάρυνση των ΜΕΘ. Η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Υπάρχουν 10.000 ενεργά κρούσματα στο Λεκανοπέδιο.
Εμβόλια: Τι λέει για το εμβόλιο της AstraZeneca ο Ηλίας Μόσιαλος εδώ Όλες οι εξελίξεις για τα εμβόλια εδώ.
Νέα περιοριστικά μέτρα: Κλειστά τα σχολεία σε όλη τη χώρα για δύο εβδομάδες, επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών. Στο βαθύ κόκκινο από σήμερα οι περιφέρειες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου και οι δήμοι Ιωαννιτών, Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων, Σκιάθου.
Άλλες εσωτερικές ειδήσεις:
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Σε 42 ερωτήσεις-απαντήσεις για το θέμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και της υπέρμετρης βίας που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, το υπουργείο δίνει στις δικές του απαντήσεις για όλα τα επίμαχα θέματα, εδώ.
ΓΣΕΒΕΕ για μέτρα: Τα νέα μέτρα στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ διέπονται από μια οριζόντια λογική, ενώ ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας έχει φανεί πώς άλλοι κλάδοι σήκωσαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος (πχ. εστίαση) κι άλλοι κλάδοι που δεν υπέστησαν ζημιές, εδώ.
Ελληνικό #ΜeToo: Εκτός Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Νίκος Νικολάου, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης.
Σχετικά με την Τουρκία:
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Την πρόταση να περιλαμβάνονται και περιοριστικά μέτρα στην έκθεση που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο των ευρωπαίων ηγετών στις 25-26 Μαρτίου, διατύπωσε ο Ν. Δένδιας.
Έβρος; Περιστατικά πυροβολισμών στην Έβρο την περασμένη εβδομάδα. Η Frontex δείχνει ως υπαίτιους Τούρκους στρατιώτες, εδώ.
Νετανιάχου: Το Ισραήλ συνομιλεί με αρκετές χώρες για την μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, ανάμεσα σε αυτές είναι και η Τουρκία, είπε ο Μπ. Νετανιάχου προχτές, είναι η πρώτη φορά που αναφέρθηκε σε επαφές και με την Τουρκία για τον East Med, εδώ.
Αίγυπτος: Η Άγκυρα έχει αρχίσει διπλωματικές επαφές με το Κάιρο δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, επιστρέφοντας από το Κατάρ είπε ότι έχουν γίνει επαφές σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και σε διπλωματικό επίπεδο, εδώ.
Αφγανιστάν: Η Τουρκία σχεδιάζει να φιλοξενήσει τον Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη ειρηνευτικές συνομιλίες για το Αφγανιστάν, όπου θα διορίσει και ειδικό απεσταλμένο, οι ΗΠΑ έχουν ειρηνευτικό σχέδιο για μια προσωρινή διοίκηση στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές, εδώ
Διαβάστε κι αυτό: Turkey Reaches Out to Central Asia, στο FPG, εδώ.
Ματιές στον κόσμο:
ΟΟΣΑ: Αυστραλία εναντίον Σουηδίας την επόμενη εβδομάδα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, από τη Σουηδία η Cecilia Malmstrom, πρώην ευρωπαία επίτροπος, από Αυστραλία ο Mathias Cormann, πρώην υπουργός Οικονομικών, ο νέος γ.γ. θα έχει σημαντικό ρόλο στα θέματα κλιματικής αλλαγής, ψηφιακής φορολογίας και σχέσεων με την Κίνα, εδώ.
Ρωσία: Αγνοείται ο Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με τους δικηγόρους του. Δεν βρίσκεται στη φυλακή και οι ρωσικές αρχές αρνούνται να απαντήσουν στο πού βρίσκεται.
Νέα Υόρκη: Αυξάνονται οι πιέσεις στον κυβερνήτη Κουόμο να παραιτηθεί εν μέσω καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Ο ίδιος αρνείται να εγκαταλείψει τη θέση του, Εδώ
ΗΠΑ: Συνεργασία με Ιαπωνία, Ινδία και Αυστραλία για την παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, εδώ
Παρίσι: Δεν θα ανοίξει τελικά τις πόρτες τις στις 2 Απριλίου, όπως είχε ανακοινωθεί, η Ντίσνεϋλαντ, εξαιτίας της πανδημίας. Άγνωστο πότε θα επαναλειτουργήσει.
Υπόθεση Φλόιντ: 27 εκ. Δολάρια θα καταβάλει η Μινεάπολις στην οικογένεια του Τζωρτζ Φλόιντ, κατόπιν συμφωνίας, που έρχεται λίγο πριν την έναρξη της δίκης των αστυνομικών, που κατηγορούνται για τον θάνατο του, εδώ
Πεντάγωνο κατά Fox News: Για απαξίωση του αμερικανικού στρατού κατηγορεί το Πεντάγωνο παρουσιαστή του Fox News, μετά την αποδοκιμασία του στον αυξανόμενο αριθμό γυναικών στο στράτευμα, εδώ
Οικονομία-αγορές:
Η χθεσινή μέρα: Στη Wall Street ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,9%% στις 32.778 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,1% στις 3.943 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,59% στις 13.319 μονάδες εδώ. Στις ευρωπαϊκές αγορές ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,26% στις 423 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 6.761 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,46% στις 14.502 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,21% στις 6.046 μονάδες εδώ. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 849,81 μονάδες.
Πετρέλαιο: Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 0,6% στα 65,61 δολάρια ανά βαρέλι ενώ στην εβδομάδα έχασε 0,7% εδώ. Χρυσός: Η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% στα 1.719 δολ./ουγκιά και στην εβδομάδα κέρδισε 1,35 εδώ. Ομόλογα: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε υψηλό αντίστοιχο του Φεβρουαρίου 2020 καθώς ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 1,62%. Συνάλλαγμα: Το δολάριο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1953 δολ.
Τα άρθρα του KReport
Αυτήν την εβδομάδα το KReport δημοσίευσε δύο άρθρα, του Ανδρέα Ποττάκη, Συνηγόρου του Πολίτη, για τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και του Αντώνη Παπαγιαννίδη, για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αν δεν προλάβατε να τα διαβάσετε, σήμερα έχετε μια δεύτερη ευκαιρία:
Για την υποδοχή του Νίκου Δένδια από Κάιρο και Λευκωσία –του Αντώνη Παπαγιαννίδη
Όσο θα κατασταλάζει το κλίμα μετά την επιστροφή Νίκου Δένδια από το ταξίδι-αστραπή σε Κάιρο και Λευκωσία, όσο θα πλησιάζουμε στην σύνοδο της Κορυφής της ΕΕ «27» στις 25/26 Μαρτίου για την Ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία, όσο θα ξεκαθαρίζει (ό,τι κι αν σημαίνει ο όρος) το έδαφος για την άτυπη 5μερή+1 του Απριλίου για το Κυπριακό –έγραψε ο Αντώνης Παπαγιαννίδης την Τετάρτη, τόσο θα χρειαστεί μια ασυνήθιστη ισχυρή δόση υπευθυνότητας και διαφάνειας. Ασυνήθιστα ισχυρή δόση για τα Ελληνικά (Ελλαδικά, για την ακρίβεια, η Κύπρος θα έχει τα δικά της βάσανα) πολιτικά μας πράγματα. Το άρθρο εδώ.
Ο Συνήγορος του Πολίτη και τα φαινόμενα αυθαιρεσίας - του Ανδρέα Ποττάκη
Η αποστολή των σωμάτων ασφαλείας σε μία φιλελεύθερη πολιτεία και κοινωνία είναι συνυφασμένη με την προστασία των πολιτών. Ωστόσο, περιστατικά αυθαιρεσίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. Γι’ αυτό, η πλήρης, ενδελεχής και απολύτως τεκμηριωμένη πειθαρχική διερεύνησή τους αποτελεί σημαντικό διακύβευμα για το κράτος δικαίου –έγραψε ο Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη, την Τρίτη. Αυτόν το στόχο υπηρετεί ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας (Ε.ΜΗ.ΔΙ.ΠΑ.) στον Συνήγορο του Πολίτη. Το άρθρο εδώ.
Σήμερα, Σάββατο, εκτάκτως κυκλοφορούν οι κυριακάτικες εφημερίδες, μπορείτε να δείτε τις πρώτες σελίδες τους εδώ και λίγα από τα άρθρα γνώμης που φιλοξενούν εδώ, πριν πάτε στο περίπτερο να προμηθευτείτε τις εφημερίδες της επιλογής σας.