top of page

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της «28ης Οκτωβρίου 1940» στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησ/κής Πολιτικής


Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ και παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Παππά, του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, του Α' Υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αλέξανδρου Τσελίκη και του Β' Υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναυάρχου Λ.Σ. Αριστείδη Πανταζόγλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η εκδήλωση εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.


Στην τελετή παρέστησαν επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, πολιτικοί υπάλληλοι του Υπουργείου, οι Πρόεδροι της Λέσχης Λ.Σ. και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ., καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Ενώσεων Λ.Σ.


Λαμβάνοντας τον λόγο, μετά τον Υπουργό κ. Στυλιανίδη, ο Υφυπουργός Γιάννης Παππάς τόνισε:


«Η εθνική επέτειος του μεγάλου “ΟΧΙ” στον Ιταλό κατακτητή και στον σκοταδισμό του φασισμού την οποία τιμούμε σήμερα έχει μία ιδιαίτερη σημειολογία.


Όλες οι χώρες της Ευρώπης θυμούνται και γιορτάζουν την ημέρα που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά του φασισμού. Τη μέρα αυτή γιορτάζουμε κι εμείς κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου, ημέρα που έχει οριστεί ως η επίσημη λήξη της κατοχικής περιόδου το 1944.

Αναλογιστείτε όμως, στην Ελλάδα γιορτάζουμε την ημέρα που μπήκαμε στον πόλεμο και όχι την ημέρα που ο πόλεμος τερματίστηκε.


Γιορτάζουμε την ημέρα που ο ελληνικός λαός βγήκε στους δρόμους για να πει το μεγάλο «ΟΧΙ» σε όποιον ήθελε να καταπατήσει την ελευθερία του.


Οι Έλληνες δεν λογάριασαν στιγμή ποιον είχαν απέναντί τους. Έβαλαν από τη μία την περηφάνια και την ελευθερία τους και από την άλλη την πολεμική απειλή μίας μεγάλης δύναμης της εποχής.


Το έκαναν και είμαι πεπεισμένος ότι θα το κάνουν ξανά απέναντι σε όποιον θεωρεί ότι με την απειλή της ισχύος θα μπορεί να υποτιμήσει το φρόνημα, την ψυχή και την περηφάνια των Ελλήνων.


Η πατρίδα μας, βέβαια, πλήρωσε βαρύ τίμημα.


Νεκροί που ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο σε πεδία των μαχών, στα εκτελεστικά αποσπάσματα του πολέμου και από τις κακουχίες του.


Στο ποτάμι αίματος που χύθηκε για την ελευθερία και τη δημοκρατία, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ήταν στη σωστή όχθη της Ιστορίας.


Τιμούμε και θα συνεχίσουμε να τιμούμε αυτή την εθνική επέτειο κλίνοντας ευλαβικά το γόνυ προ των ενδόξων προγόνων σταθερά απέναντι σε όσους θέλουν να αναθεωρήσουμε ή να ξεχάσουμε.


Όπως δεν θα ξεχάσουμε ότι η περήφανη ελληνική ναυτιλία πλήρωσε άμεσα και έμμεσα βαρύ φόρο αίματος.


Η ναυτική οικογένεια θρήνησε πάνω από 2.000 νεκρούς και εκατοντάδες που συνέχισαν να ζουν με τις αναμνήσεις μίας μαύρης περιόδου που στοίχειωνε τις ζωές τους.


Το 60% των εμπορικών πλοίων των Ελλήνων που αντιστοιχούσε στο 14% σχεδόν του συμμαχικού εμπορικού στόλου, καταστράφηκε ολοσχερώς μέσα σε 4 μόλις χρόνια, από το 1941 μέχρι το 1945.


Στον βωμό της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας θυσιάστηκαν και στελέχη και αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.


Με προτεραιότητα τους συνανθρώπους και τις ζωές τους, προστάτεψαν τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους, προσέφεραν βοήθεια με κόστος ακόμα και την ίδια τους τη ζωή και φυγάδευσαν αγωνιστές για να γλυτώσουν από τις φασιστικές δυνάμεις κατοχής.

Οι Έλληνες κάθε στιγμή της μακραίωνης ιστορίας τους επαληθεύουν τα λόγια του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά. “Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα”.


Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα μπορεί να είναι μία μικρή χώρα αλλά έχει μακραίωνη ιστορία και οι Έλληνες μεγάλο ψυχικό απόθεμα.


Όσες φορές σταθήκαμε στο σταυροδρόμι της Ιστορίας πήραμε τη σωστή απόφαση και είμαι σίγουρος ότι θα το ξανακάνουμε.


Το οφείλουμε στην Ιστορία μας, στο ένδοξο παρελθόν μας και σε ένα δημιουργικό και ελπιδοφόρο μέλλον, στις προηγούμενες και τις επόμενες γενιές.

Χρόνια πολλά!

Ζήτω το Έθνος!Comments


bottom of page