top of page

Γιάννης Παππάς: Σοβαρότητα και όχι λαϊκισμός για το μεταναστευτικό


Στο  μεταναστευτικό προσφυγικό πρόβλημα και στη λειτουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων αναφέρθηκε μιλώντας στον Sky  ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Παππάς.

Ο βουλευτής της ΝΔ χαρακτήρισε το ζήτημα εθνικό το οποίο παρέλαβε η κυβέρνηση από την προηγούμενη.

«Πρέπει να στείλουμε κάποια μηνύματα ώστε να σταματήσουν οι ροές των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Δεν είναι και σωστό να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Έχουμε να κάνουμε με ένα σοβαρό εθνικό ζήτημα. Το βρήκαμε το πρόβλημα. Υπήρχε από την κακή και λανθασμένη πολιτική που εφάρμοσε η προηγούμενη  κυβέρνηση.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως είμαστε κράτος που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα όλες τις καταστάσεις. Να δείξουμε πως η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Ως εκ τούτου κάνουμε βήματα. Εκτός από  τη φύλαξη των συνόρων μας δυναμώνουμε την αποτροπή», δήλωσε ο κ. Γιάννης Παππάς.

Όσο για τις κλειστές δομές ο κ. Γιάννης Παππάς τόνισε:

«Θα υπάρχουν κλειστές δομές με έλεγχο. Το βράδυ θα κλείνουν. Τόσα χρόνια αναφέρουν; Πώς υπάρχει θέμα ασφαλείας. Τώρα αυτοί που έκαναν παράπονα είναι αντίθετοι; Οι δομές θα είναι κλειστές και θα ελέγχονται τα πάντα. Οι μετανάστες και πρόσφυγες  θα διαχωρίζονται. Όλοι θα διαθέτουν κάρτες εισόδου εξόδου.

Αυτό δεν δείχνει ότι  υπάρχει σοβαρότητα και κράτος που διαχειρίζεται σωστά το πρόβλημα; Όταν προσλαμβάνουμε συνοριοφύλακες δεν είμαστε στη σωστή οδό; Θα ενισχυθούν τα νησιά. Ξεκαθαρίσαμε πως η διαδικασία για την παροχή ασύλου θα ολοκληρώνεται σε τρεις μήνες.Όσοι δεν δικαιούνται ασύλου θα φεύγουν. Έχουν ξεκινήσει ήδη όμως  και  οι επιστροφές. Όλα αυτά δεν δείχνουν υπεύθυνη στάση εκ μέρους της κυβέρνησης;»

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο επεισόδιο που έγινε στο hot spot της Λέρου και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άτομα.

«Πρέπει να φερθούμε υπεύθυνα  και σοβαρά. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς γίνεται και αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες», τόνισε.

Για την επίταξη των εκτάσεων για την δημιουργία των  κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων  ο κ. Παππάς τόνισε πως από τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση είναι σε διαβούλευση για το θέμα αυτό  με τους τοπικούς φορείς.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει πρόβλημα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ανοικτά κέντρα υποδοχής. Οι προηγούμενοι στην κυβέρνηση ομιλούν και ασκούν κριτική και άφησαν 70.000 αιτήσεις για άσυλο σε εκκρεμότητα. Οι ίδιοι δημιούργησαν το πρόβλημα.

Σας θυμίζω πως το  2013 -2014  που ξεκίνησαν τα προβλήματα στη Συρία στα τουρκικά παράλια σε αναμονή ήταν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ήθελαν να πάνε στην Ευρώπη.   Πώς αντιμετώπισε τότε η κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά το θέμα και δεν υπήρξε πρόβλημα;

Επίσης το 2014 και 2015 πέρασαν στην περιοχή μας ελάχιστα άτομα. Και μόλις ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε άρδην το τοπίο οι μετανάστες εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκλεισαν τα σύνορα τους.  Αυτό κατάφερε η  προηγούμενη κυβέρνηση. Ας είμαστε σοβαροί.  Ας αντιμετωπίζουμε σοβαρά και υπεύθυνα την κατάσταση και να μην κάνουμε λαϊκισμό σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα», είπε ο κ. Γιάννης Παππάς που αναφέρθηκε και στον τρόπο που αντιμετώπισε η Περιφέρεια την κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Ο κ. Γιάννης Παππάς αναφέρθηκε εκτενώς και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες από τη Συνεταιριστική Τράπεζα και τόνισε πως γίνεται αγώνας ώστε να ετοιμαστούν οι προτάσεις από τους φορείς ώστε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή το Μάρτιο.

Ωστόσο ο κ. Παππάς πολλές φορές τόνισε πως σε όλα τα μεγάλα θέματα οι Δωδεκανήσιοι  για να πετυχαίνουν  πρέπει να είναι ενωμένοι. Αναφέρθηκε και στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ που χάθηκαν για τα Δωδεκάνησα κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος ζωής στα νησιά.

bottom of page