top of page

Γιάννης Παππάς: «Ο πήχης είναι πάντα ψηλά για τα Δωδεκάνησα»


Ο Ιωάννης Παππάς, γεννήθηκε το 1968 στη Ρόδο. Γονείς του είναι ο Κωνσταντίνος Παππάς και η Ελένη Σταυριανάκη. Είναι παντρεμένος με την Ρένα Βρανά με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Ελεάννα και τον Κωνσταντίνο. Τελείωσε το δημοτικό της παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου. Γυμνάσιο πήγε στην “Καπνοβιομηχανία” και αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Λύκειο.


Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων με ειδίκευση στον αγροτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, απασχολούμενος παράλληλα στην οικογενειακή επιχείρηση. Στην πρώτη δεκαετία εργασίας του απασχολήθηκε σε μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στο management και στην δεύτερη δεκαετία 2002-2012 στον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο της χώρας, στην Πήγασος Εκδοτική Α.Ε, διετέλεσε εμπορικός διευθυντής και διευθυντής Ανάπτυξης του Ομίλου, που είχε στο οπλοστάσιό του τους μεγαλύτερους τίτλους εφημερίδων, περιοδικών, κανάλι κ.λπ. Επίσης, έχει επενδύσει σε εταιρείες εστίασης.


Δραστηριοποιήθηκε πολιτικά από τα πρώτα γυμνασιακά του χρόνια. Έκτοτε θήτευσε σε όλα τα όργανα της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο νομού αλλά και σε κεντρικό επίπεδο.


Στο 2ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού γραφείου. Στις ευρωεκλογές του 1996 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής. Διετέλεσε επιτελικό και διευθυντικό στέλεχος κορυφαίων εταιρειών επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου με την Νέα Δημοκρατία τον Μάιο του 2012. Ήταν και πάλι υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, του Ιανουαρίου του 2015, και του Σεπτεμβρίου του 2015, όμως δεν επανεξελέγη.

Στις εκλογές του Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου με την Νέα Δημοκρατία.


Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μιλάει στην ‘δ’ για τις πολιτικές εξελίξεις με αφορμή και την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, που είναι η 21η Μαΐου 2023.


Κύριε Παππά, οι εκλογές της 21ης Μαΐου, θεωρούνται κρίσιμες για το μέλλον της χώρας –από κάθε άποψη. Ποιο θα είναι το διακύβευμα της κάλπης, κατά την άποψή σας;


Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο ελληνικός λαός θα κληθεί να απαντήσει σε ένα τεράστιο δίλημμα: «Σταθερότητα και εξέλιξη» ή «Πειράματα και ιδεοληψίες». Θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι την αναγκαιότητα σχηματισμού μιας ισχυρής και αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν πως όλα αυτά που πετύχαμε στα τελευταία 4 χρόνια δεν είναι, ούτε ήταν δεδομένα. Παρά τις διαδοχικές και αλλεπάλληλες κρίσεις καταφέραμε να κρατήσουμε την πατρίδα ισχυρή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να μειώσουμε φόρους και να ψηφιοποιήσουμε το κράτος. Έτσι στις επερχόμενες εκλογές ζητάμε από τον ελληνικό λαό να ανανεώσει το «συμβόλαιο» εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, να προχωρήσουμε μπροστά και να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που μας αξίζει. Γιατί είναι καθήκον μας.


Βαδίζοντας προς την εκλογική αναμέτρηση, οι πολιτικοί συσχετισμοί και οι δυναμικές των κομμάτων φαίνεται να ευθυγραμμίζονται µε τα δηµοσκοπικά δεδομένα των τελευταίων ετών –με τη ΝΔ να παραμένει σταθερά πάνω από το 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να έρχεται στην 2η θέση. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά, αφού βλέπουμε ότι αυξάνεται κατακόρυφα η δεξαμενή των αναποφάσιστων, αλλά υπάρχει ανοιχτό και το ενδεχόμενο, της δεύτερης Κυριακής. Πώς το σχολιάζετε;


Έχετε απόλυτο δίκιο ότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά καθώς το βράδυ της 21ης Μαΐου ο κυρίαρχος ελληνικός λαός με την ψήφο του θα δείξει τι είναι αυτό που θέλει. Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Εμείς θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και αναλόγως θα πράξουμε. Επειδή οι εκλογές είναι μία σοβαρή διαδικασία και η ψήφος των πολιτών ο ακρογωνιαίος λίθος του δημοκρατικού πολιτεύματος, δεν είναι άξια λόγου σενάρια για κυβερνήσεις μειοψηφίας ή για κυβερνήσεις με πρωθυπουργό ο οποίος είναι “έκπληξη”. Ούτε παίζουμε ούτε πειραματιζόμαστε. Θα θυμόμαστε όλοι τα ολέθρια αποτελέσματα που είχε η τελευταία κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απώλεια μειωμένων φορολογικών συντελεστών για τα νησιά μας, υποθήκευση περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια ως ενέχυρο στους δανειστές, εθνικές ήττες, ανοιχτά σύνορα και ένα τεράστιο κύμα μεταναστών. Πάθαμε λοιπόν και μάθαμε.


Η Νέα Δημοκρατία στα Δωδεκάνησα από τις προηγούμενες εκλογές, είχαν ισχυρή εκπροσώπηση στη Βουλή, με τέσσερις βουλευτές καθώς και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και στον μεγαλύτερο δήμο – πρωτεύουσα του νομού, που είναι ο Δήμος Ρόδου. Πόσο ψηλά είναι φέτος ο πήχης για το κόμμα και για την περιοχή μας;


Ο πήχης είναι πάντα ψηλά και ευελπιστώ ότι στα επόμενα χρόνια τα Δωδεκάνησα θα έχουν την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση. Είναι μεγάλη δύναμη για μία περιοχή οι εκπρόσωποί της να μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν για το καλό του τόπου και για το συμφέρον των κατοίκων του. Να βρίσκονται στην ίδια «όχθη του ποταμού». Να μην προσπαθεί ο ένας να βάλει εμπόδια στον άλλον επειδή έτυχε να διαφωνεί μαζί του ή έχει πρόβλημα μαζί του. Ο πήχης λοιπόν αυξομειώνεται με βάση τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που έχουν οι πολίτες οι οποίοι απαιτούν, και πολύ καλά κάνουν, λύσεις στα προβλήματά τους, πρόοδο, ειλικρίνεια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όχι ψέματα, υποσχέσεις, τεμπελιά και ωχαδερφισμό.


Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα του Ιωάννη Παππά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;


Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να συμβάλω από την πλευρά μου, με όσες δυνάμεις έχω, έτσι ώστε τα Δωδεκάνησα να είναι αυτό το οποίο αξίζουν να είναι. Η περιοχή των ρεκόρ. Των ρεκόρ στον τουρισμό, των ρεκόρ στις επενδύσεις, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, των ρεκόρ στην ανάσχεση της υπογεννητικότητας με την αύξηση του πληθυσμού και θετικών ειδήσεων. Θα επαναλάβω ότι προσωπικός μου στόχος από την ημέρα που ορκίστηκα βουλευτής τον Ιούλιο του 2019 ήταν και παραμένει η επιστροφή των μειωμένων φορολογικών συντελεστών. Ένας στόχος που κάποιοι χαρακτήρισαν ως λαϊκισμό, αλλά πιστεύω ότι είναι χρέος απέναντι στους ακρίτες. Πρώτα και κύρια όμως, προσωπικό μου στοίχημα είναι να ανταποδώσω με απτά έργα και αποτελέσματα την εμπιστοσύνη όσων με ψηφίσουν για να τους εκπροσωπήσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία.

Comments


bottom of page